3 mai 2024, 10:11

Românii, cei mai dezinteresaţi europeni de deciziile personale pentru combaterea schimbărilor climatice

Românii sunt cei mai dezinteresaţi europeni de deciziile personale pentru combaterea schimbărilor climatice.

Potrivit unui sondaj, mai puţin de o treime spun că au luat ei înşişi măsuri împotriva încălzirii globale, în timp ce peste 60% dintre cetăţenii Uniunii Europene au deprinderi ecologiste, deşi numai jumătate cred că responsabilitatea luptei aparţine fiecăruia.

77% dintre europeni se arată foarte îngrijoraţi de problematica schimbărilor climatice şi cred că tranziţia la economia verde ar trebui să fie accelerată.

Cei mai mulţi cred că cei care trebuie să se ocupe de combaterea acestora sunt Uniunea Europeană şi guvernele naţionale, 56%, urmată de industrie şi mediul de afaceri în speţă, 53%.

Pe de altă parte 35 de procente cred că responsabilitatea aparţine în primul rând cetăţenilor, ca atare 63% dintre europeni spun că au luat decizii de luptă împotriva schimbărilor climatice, în viaţa de zi cu zi, cum ar fi reducerea deşeurilor, separarea reciclabilelor, transportul prietenos cu mediul, consumul de alimente bio sau reducerea consumului de carne.

Cei mai implicaţi europeni sunt cei din Luxemburg, Finlanda şi Suedia unde peste 80% din populaţie a luat astfel de decizii.

Pe ultimul loc este România, în ţara noastră spre exemplu doar 29% din populaţie spune că a luat astfel de decizii în viaţa de zi cu zi.

Când vine vorba de soluţii, 86% din europeni spun că Uniunea Europeană şi guvernele naţionale trebuie să eficientizeze consumul de energie până în 2030, prin izolarea clădirilor, prin instalarea panourilor fotovoltaice şi prin încurajarea utilizării maşinilor electrice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol