26 aprilie 2024, 20:04

S-a ”pensionat” la 34 de ani cu 3 milioane de dolari în cont: ”Nu am găsit fericirea în bani”

În 2007, la doar 30 de ani, adunase primul milion de dolari. Cinstit, fără artificii financiare, doar prin muncă, ambiție, strategie și ca întotdeauna puțin noroc.

Avea un venit anual de 150.000 de dolari,  adică un salariu lunar net de 12.500. Vorbim de SUA evident. 50% din venitul anual îl punea deoparte, în timp ce 90% din bonusurile sale anuale de performanță îi investea în imobiliare. Decizii și investiții inspirate.

”Surprinzător, atingerea primului milion nu m-a făcut mai fericit. Din contră, eram destul de nefericit. Lucram 60 de ore pe săptămână la un loc de muncă care nu îmi mai aducea plăcere. Dar am continuat. Am strâns 3 milioane de dolari, mi-am dat demisia și m-am pensionat la 34 de ani”, povestește Sam Dogen.

Au trecut zece ani de când s-a retras din lumea corporațiilor, iar acum dezvăluie ce anume i-a adus satisfacția în viață. ”Eu am crezut că răspunsul la ceea ce caut este bogăția. Am devenit bogat… dar nu și fericit. Trei lucruri mi-au adus mai multe bucurie decât banii.”

 S-a dedicat doar lucrurilor care îi aduceau fericirea

I-a fost teamă să își părăsească jobul sigur din domeniul bancar. A încercat să ducă două lucruri în paralel. A construit Financial Samurai, un blog financiar pe care l-a început ca hooby în 2009.

Foarte rapid mi-am dat seama cât de mult îmi place să scriu și să fiu conectat online de alte persoane. Mi-am promis că o să scriu de trei ori pe săptămână. Fiecare dimineață era precum Crăciunul. Abia așteptam să văd ce a mai comentat lumea. Apoi oamenii au început să răspândească povești legate de mine. Cum și-au găsit primul loc de muncă, prima locuință cu ajutorul sfaturilor mele, cum și-au înfrânt dizabilitățile, cum au început o afacere, cum și-au întemeiat o familie, toate pe baza postărilor de pe blog”, consideră el.

Conexiunea socială a fost cea care i-a adus fericirea mult căutată. Spune că a trăit senzația ca și cum ar fi crescut cu milioane de cititori..

De la neofit la mistagog

A trăit o anumită tristețe după retragere fiindcă nu se mai simțea util, nu mai era parte dintr-o echipă. Nu mai avea un scop, nicio contribuție.

”M-am transformat în mentor. M-am apucat de antrenorat în 2017. Timp de trei ani am antrenat o echipă de tenis de liceu, care a obținut un titlu regional pentru prima dată în istoria liceului.

Câștigam doar 1200 de dolari pe lună, dar experiența antrenoratului era neprețuită. Când ești îmbrățișat de niște oameni, e o senzație unică. Vrei să te simți bogat? Devino mentor. Împărtășește cunoștințele tale. Ajută alți oameni să își atingă potențialul. Să îți pui timpul la dispoziția cuiva este mult mai important decât să îți oferi doar banii”, a adăugat Dogen,

Testează-ți limitele

El mărturisește că după pensionare a vrut să încerce lucrurile de care i-a fost frică până atunci.

”Îmi era teamă să nu am un job stabil la 34 de ani. Eram curios cum o fi senzația să nu ai un venit stabil la finalul lunii. Mă simțeam ca în liceu, gata să înfrunt lumea și să mă reinventez.

Când a venit pandemia, am decis să scriu o carte. Măcar să țin o carte scrisă de mine în mâinile mele. Doi ani am scris cartea, apoi am editat-o timp de șase luni. Am început să ofer și interviuri TV. Să ies din zona mea de confort. A fost un proces de cunoaștere să înțeleg cum să țin cititorii conectați la un subiect care pentru mulți pare intimidant. Este rezultatul anilor grei de muncă, în timpuri extrem de nesigure, fără nicio plată”.

Sam Dogen a lucrat 13 ani în domeniul bancar înainte să lanseze blogul Financial Samurai și să publice cartea: ”Cumpăra asta, nu aia, cum să pavezi drumul spre bogăție și libertate”. El este activ pe Twitter folosind contul @financialsamurai.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol