26 aprilie 2024, 16:46

Să cântăm împreună colinde de Crăciun e mai mult decât o simplă tradiție. Care sunt consecințele pe plan psihologic

Într-o noapte de decembrie de acum 50 de ani, zborul 401 al companiei Eastern Airlines s-a prăbușit în Everglades, Florida. În mod miraculos, 77 de persoane au supraviețuit impactului inițial, dar apoi au îndurat o așteptare traumatizantă pentru a fi salvați în mlaștina infestată de aligatori, înconjurați de rămășițele avionului și de combustibilul care se răspândea peste tot.

Pentru a-și ridica moralul, au cântat colinde de Crăciun.

Ce i-a determinat pe acești supraviețuitori să cânte în condiții atât de chinuitoare? Cum cântatul în grup are capacitatea remarcabilă de a aduce oamenii împreună, de a exprima emoții profunde și de a se simți conectați unii cu alții?

Uniți în cântec

Nu este o coincidență faptul că momentele împărtășite în viață sunt adesea însoțite de cântatul împreună. Ca activitate de petrecere a timpului liber, cântatul în grup angajează multe procese biologice, psihologice, comportamentale și sociale benefice.

De exemplu, atunci când cântăm, ne gestionăm în mod conștient respirația, spre deosebire de atunci când vorbim sau când suntem în repaus. Gestionarea respirației noastre în timpul cântatului afectează variabilitatea ritmului cardiac, iar cercetările demonstrează că cântatul în grup poate sincroniza bătăile inimii și modelele de respirație ale cântăreților.

Această sincronizare fiziologică poate explica parțial unele dintre efectele subiective pozitive ale cântatului în grup, cum ar fi legătura și conexiunea socială. Cântatul împreună crește nivelul hormonului oxitocină și îmbunătățește starea de spirit, ajutându-ne să creăm  o legătură cu partenerii noștri de cântec.

Beneficii psihosociale

Cântatul în grup are, de asemenea, beneficii psihosociale pentru persoanele care trăiesc cu o serie de afecțiuni. Printre aceste beneficii se numără consolidarea rezistenței, îmbunătățirea stării de spirit, crearea unui sentiment de apartenență și a unui scop, îmbunătățirea calității vieții și promovarea bunăstării.

Cercetările arată că, de asemenea, cântatul în grup poate îmbunătăți bunăstarea individuală și socială a persoanelor cu Parkinson și a celor care le îngrijesc, a mamelor cu depresie postnatală și a persoanelor care trăiesc cu cancer, pentru a da doar câteva exemple.

În timp ce mulți dintre noi se gândesc la cântat ca la o performanță, aceste studii sugerează că, de fapt,  cântatul este o activitate care ne face să ne simțim bine, disponibilă pentru oricine dorește să o încerce. Gândit în acest fel, cântatul nu mai este vorba despre „a suna bine”, ci devine un instrument disponibil pe scară largă și ușor accesibil pentru a crea bunăstare și apartenență.

Foto: Freepik


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol