26 aprilie 2024, 3:47

Salman Rushdie a fost atacat pe scenă la New York (VIDEO)

Scriitorul Salman Rushdie, care a suferit ani de zile amenințări cu moartea din partea islamiștilor după ce a scris „Versetele satanice”, a fost atacat pe o scenă din statul New York.

Câștigătorul premiului Booker, în vârstă de 75 de ani, vorbea în acel moment la un eveniment la Chautauqua Institution, scrie BBC.

Poliția statului New York a declarat că un suspect de sex masculin a urcat pe scenă și i-a atacat pe Rushdie și persoana de lângă el.

„Rushdie a suferit o aparentă înjunghiere la nivelul gâtului”, se arată în comunicatul poliției.

Autorul a fost transportat cu un elicopter la un spital local. Starea sa nu este cunoscută în prezent.

Intervievatorul, care se afla lângă el pe scenă, Henry Reese, a suferit, de asemenea, o rană minoră la cap.  Reese este cofondatorul unei organizații non-profit care oferă adăpost scriitorilor exilați sub amenințarea persecuției.

Suspectul a fost reținut imediat, a declarat poliția.

O înregistrare video postată online arată cum participanții se grăbesc spre scenă imediat după incident.

Atacul

Rabinul Charles Savenor s-a aflat printre sutele de persoane din public. Printre suspine, spectatorii au fost scoși din amfiteatrul în aer liber.

„Acest tip a alergat pe platformă și a început să lovească în Rushdie. La început oamenii s-au întrebat: „Ce se întâmplă?”. Și apoi a devenit foarte clar în câteva secunde că era bătut”, a spus Savenor. El a spus că atacul a durat aproximativ 20 de secunde.

Salman Rushdie, însângerat, a fost rapid înconjurat de un mic grup de oameni care i-au ridicat picioarele, probabil pentru a trimite mai mult sânge în piept, scrie AP.

Versetele satanice

Romancierul de origine indiană a devenit celebru cu romanul „Midnight’s Children” din 1981, care s-a vândut în peste un milion de exemplare numai în Marea Britanie.

Dar cea de-a patra carte a domnului Rushdie, din 1988 – Versetele satanice – l-a obligat să se ascundă timp de nouă ani.

Romanul suprarealist și postmodern a stârnit indignare în rândul unor musulmani, care au considerat conținutul său ca fiind blasfemiator, și a fost interzis în unele țări.

La un an după publicarea cărții, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Khomeini, a cerut execuția lui Rushdie și a oferit o recompensă de 3 milioane de dolari (2,5 milioane de lire sterline).

Zeci de persoane au murit în violențele care au urmat publicării cărții, inclusiv traducătorii traducerii operei, care au fost uciși.

Recompensa pentru capul dlui Rushdie rămâne activă, deși guvernul iranian s-a distanțat între timp de decretul lui Khomeini.

Libertate de exprimare

Autorul, care are cetățenie britanică și americană, este un susținător vocal al libertății de exprimare și și-a apărat opera în mai multe rânduri.

Când a fost făcut cavaler în 2007 de către regina Elisabeta a II-a, a stârnit proteste în Iran și Pakistan, unde un ministru a declarat că această distincție „justifică atacurile sinucigașe”.

În trecut, evenimentele literare la care a participat dl Rushdie au făcut obiectul unor amenințări și boicoturi.

Vizita în România

În urmă cu 13 ani Salman Rushdie a fost de accord să vină în România, la invitașia Editurii Polirom, care i-a publicat volumele.

Oana Boca, directorul de imagine de atunci al editurii, își aduce aminte:

Cînd a acceptat să vină în 2009 la București, Salman Rushdie a refuzat să fie păzit (long story..). Bineînțeles că știa că serviciile de securitate sînt prezente oricum, discret, dar cred că avea nevoie să își întrețină sentimentul că este, totuși, un om liber.

N-a fost un turneu simplu și n-a fost lipsit de nebuni isterici. Dar a trecut cu bine. Și, cumva, atunci cînd a plecat din România, am zis că da, Domnule, poate că am rămas fără fanatici care să-l mai aibă în vizor… Pînă azi.

 

UPDATE

Mark Sommer de la Buffalo News a declarat pentru canalul de știri BBC că atacatorul ar fi apărut din public purtând o mască neagră, a sărit pe scenă și a început să-l atace pe Rushdie.

Un martor ocular a declarat pentru canalul de știri BBC News că Rushdie a fost „înjunghiat în mod repetat”. Acesta a afirmat că stătea cu 14 sau 15 rânduri mai în spate, în amfiteatrul acoperit din statul New York, când a avut loc atacul.

Poliția statului New York a anunțat că Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât.

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că Rushdie este în viață. Scriitorul „primește îngrijirile de care are nevoie” după ce a fost dus la spital, a spus guvernatoarea, citată de BBC.

UPDATE

Scriitorul Salman Rushdie se află în operaţie după ce a fost atacat pe scenă la o conferinţă din statul New York, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rushdie, Andrew Wylie, citat de Reuters.

Potrivit unei relatări de la faţa locului a lui John Nolen, de la reţeaua CBS, care avea membri ai familiei în publicul care a asistat la evenimentul şocant, atacatorul l-a lovit cu un cuţit de mai multe ori pe Rushdie în zona gâtului şi a pieptului.

Mai multe persoane au sărit în ajutorul scriitorului şi unii dintre ei l-au imobilizat pe atacator, a mai spus Nolen. Ulterior, acesta a fost arestat de un poliţist.

Potrivit Reuters, care citează o altă persoană aflată în public, persoane care au intervenit din public au ridicat picioarele scriitorului, pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului.

„Un bărbat a sărit pe scenă nu ştiu de unde şi a început ceea ce păreau a fi lovituri în piept, lovituri repetate de pumn în piept şi în gât”, a declarat Bradley Fisher, care se afla în public.

Henry Reese, moderatorul evenimentului, a suferit o rană minoră la cap, a precizat poliţia.

Poliţia nu a furnizat un motiv pentru atac şi nu este clar ce fel de armă a fost folosită, mai scrie Reuters.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol