6 mai 2024, 10:47

ȘAMPON. La ce ingrediente să fii atent

În fața multitudinii de șampoane disponibile pe piață, nu este întotdeauna ușor să faci o alegere. Unele susțin că fac părul să strălucească, altele promit că îl hidratează, iar altele pretind că elimină mătreața. Majoritatea șampoanelor conțin adesea o listă lungă de ingrediente care sunt uneori dăunătoare sănătății scalpului tău. Sulfați, ftalați, formaldehide, care sunt aceste ingrediente care compun șampoanele noastre? La ce substanțe trebuie să fii atent? Passionsante, un site din Belgia, face lumină în privința ingredientelor din șampoane.

Lauril-sulfații, în general lauril-sulfatul de sodiu, sunt agenți de curățare și spumare. Aceste substanțe agresive ne sărăcesc părul de sebumul său natural, ceea ce poate duce la uscăciune. Ele favorizează iritația, inflamația și creșterea sensibilității pielii. De asemenea, provoacă daune ecosistemului atunci când sunt descărcate în conductele noastre.

Cel mai bine este să alegeți un șampon care conține sulfat de sodiu laureth (SLES). Acest detergent este mai blând și mai puțin degresant, dar nu este mai puțin iritant pentru piele.

Formaldehida este un compus chimic care servește drept conservant în șampoane. Cu toate acestea, este cancerigen și poate provoca, de asemenea, alergii de contact și afecțiuni ale pielii.

Parabenii. Acești conservanți chimici au fost folosiți de ani de zile în produsele cosmetice pentru a prelungi durata de viață datorită proprietăților lor antibacteriene și antifungice. Dar ele sunt, de asemenea, absorbite rapid în piele și țesuturile corpului, unde pot:

  • influența creșterea țesutului celular mamar și, eventual, crește riscul de cancer de sân .
  • perturbă producția de estrogen în organism, cu posibile efecte asupra menstruației și sarcinii.
  • provoacă dermatită alergică de contact.
  • duce la probleme ale pielii, cum ar fi iritație, roșeață, exfoliere și urticarie .
  • să fie dăunătoare mediului.

În șampoane, ftalații servesc ca agent de legare, dar sunt și asociați cu tulburări hormonale și probleme de infertilitate. În plus, pot fi dăunătoare rinichilor, tiroidei, ficatului și sistemului imunitar. Ftalații sunt, de asemenea, poluanți ai mediului. Ei pot afecta reproducerea la animale, la fel ca la oameni.

Emolienți precum uleiurile minerale și siliconul. Aceste substanțe ajută foliculii de păr să rețină umiditatea. De asemenea, vă „unge” părul, ca să spunem așa, astfel încât să fie mai strălucitor. Dar reziduurile din aceste substanțe se pot acumula și pot face părul să arate plictisitor și greu.

Sunt totuși recomandate uleiurile vegetale precum uleiul de cocos, macadamia, jojoba sau migdale dulci (prunus amygdalus dulcis).

Alte ingrediente de hidratare și condiționare, cum ar fi glicerina, glicerolul, ceramidele și pantenolul sunt, de asemenea, potrivite pentru părul tău.

Alcoolul este adăugat în șampoane pentru a accelera uscarea părului, dar, de asemenea, face părul uscat și fragil. Notă: Nu tot alcoolul din șampoane este rău. Unele tipuri de alcool fac părul strălucitor și moale, cum ar fi alcoolul cetearilic, alcoolul stearilic, alcoolul cetilic, alcoolul laurilic și alcoolul behenilic.

Parfumul face ca șamponul să aibă un miros plăcut, dar poate provoca și iritații și alergii, mai ales la persoanele cu scalp sensibil.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol