21 iunie 2024, 4:02

Samsung Galaxy Watch detectează apneea în somn

Linia Samsung Galaxy Watch a primit aprobarea autorităților medicale americane pentru detectarea apneei în somn. Samsung a luat-o înaintea Apple şi a primit aprobarea pentru a monitoriza apneea în timpul somnului pe ale sale Galaxy Watch-uri.

Aprobarea a venit de la FDA (Food and Drug Administration), iar funcția se va găsi în aplicaţia Samsung Health. Ea va detecta apneea în somn atunci când foloseşti un ceas compatibil Galaxy Watch, în SUA cel puţin. Cel mai probabil modelele Galaxy Watch6 vor avea aşa ceva. În Coreea de Sud au fost aprobate pentru scopuri similare seriile Watch6 şi Watch5.

Este o știre importantă, dat fiind faptul că peste un miliard de persoane din lume (probabil câteva milioane și în România) au pauze lungi de respirație în somn, ceea ce scurtează viața, generează boli grave precum diabetul și hipertensiunea și cauzează adormirea la volan în cursul zilei.

Astfel, ceasurile Samsung pot detecta această maladie și să-i trimită pe posesorii lor la medic.

Pentru a activa funcţia trebuie doar să monitorizezi somnul în mod normal pentru mai bine de 4 ori într-un interval de 10 zile. Trebuie să ai şi vârsta de peste 22 ani, iar apoi vor fi căutate semne de apnee obstructivă a somnului în stadiu moderat până la sever. În trimestrul 3 va sosi varianta finală a acestui tip de tracking, potrivit news.samsung.com.

Ce este apneea în somn?

Este o afecţiune cronică destul de răspândită, care deseori e lăsată netratată. Uneori cei afectaţi se opresc din respiraţie în somn, ceea ce pune presiune pe sistemul circulator şi pe creier. Scade şi calitatea somnului şi a doua zi ei sunt foarte obosiţi. Poate creşte riscul de hipertensiune, boli coronariene, infarct, aritmii, AVC. 25% dintre bărbaţii din SUA şi 10% dintre femei suferă de apnee în somn.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol