21 iunie 2024, 7:44

Săptămâna viitoare începe distribuirea tabletelor de iodură de potasiu în cabinetele medicilor de familie

​O parte dintre cele 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu produse de Antibiotice Iași au ajuns deja la Direcțiile de Sănătate Publică, de unde săptămâna viitoare, ele ar urma să ajungă în cabinetele medicilor de familie.

În eventualitatea unui accident nuclear, pastilele trebuie administrate în primele ore de la accident, pentru a avea efect.

Nimeni nu trebuie să le ia preventiv, a avertizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Problema esențială este ca distribuția să fie cât mai aproape de cetățeni, pentru ca ele să fie distribuite într-un timp cât mai scurt de la un eventual incident, dar sper să nu fie cazul”, declara ministrul Sănătății, la începutul acestei luni.

Iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, deoarece se consideră că după această vârstă, administrarea ei nu mai are efect.

Din aceste motive, este de așteptat ca la medicii de familie, doar persoanele care au sub 40 de ani și nu sunt în evidență cu boli tiroidiene să poată primi iodură de potasiu.

Administrarea de iod are eficiență limitată, doar la copii/adolescenți și gravide, explica la începutul acestei luni Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, de profesie medic endocrinolog, pentru HotNews.ro. „Atunci când dăm iod preventiv în accidente nucleare, îl dăm mai ales la copii și la gravide”, arăta Ioana Mihăilă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol