4 mai 2024, 6:11

Șapte semne că ești în pragul unui atac de cord

Atacul de cord este numit și infarct miocardic. Acesta se petrece atunci când o parte a mușchiului cardiac nu primește suficient sânge.

Cu cât trece mai mult timp fără tratament pentru a restabili fluxul sanguin, cu atât este mai mare deteriorarea mușchiului cardiac.

”Un infarct miocardic reprezintă o urgență medicală. În cazul în care o persoană de lângă dumneavoastră are unul sau mai multe dintre aceste simptome, este important să sunați imediat la 112 și să solicitați ajutor medical de specialitate”,  avertizează Sl. dr. Vladiana Romina Turi, medic specialist cardiolog la Spitalul

1. Durere în piept

Acesta este cel mai frecvent semn al unui infarct miocardic. Nu este întotdeauna o durere puternică și bruscă.

Uneori durează câteva minute, dar poate să fie și episodică, să apară și să dispară pe parcursul câtorva zile. Durerea in piept poate însă lipsi in cazul persoanelor cu diabet.

2. Durere în brațe sau în spate

Bărbații simt de obicei durerea în brațul stâng, dar femeile pot resimți durerea pe ambele brațe. Acest lucru ar putea fi un semn al debutului unui atac de cord.

Durerea poate începe în piept, iar apoi să se mute în partea superioară sau inferioară a spatelui. De asemenea, poate apărea o durere abdominală.

3. Oboseală neobișnuită

Oboseala permanentă, fără un motiv anume, este un semnal de avertisment pentru un atac de cord. Epuizarea fizică apare în afara unui efort fizic intens.

4. Leșin și greață

Starea de leșin apare atunci când presiunea sângelui este scăzută. Inima nu pompează suficient oxigen la creier. Grețurile și lipsa poftei de mâncare pot fi, de asemenea, indicii ale unui posibil infarct.

5. Transpirație și dificultăți in respirație

În situația unui atac de cord, apare o transpirație puternică, chiar dacă nu există niciun un efort fizic intens. În plus, putem vorbi de o senzație de frig urmată de dificultăți de respirație și o senzație de sufocare.

6. Tuse și dispnee (lipsa aerului)

Tusea și lipsa aerului pot fi, de asemenea, semne ale infarctului.

7. Tulburări de ritm si bătăile neregulate ale inimii

În cazul insuficienței cardiace, inima bate mai repede pentru a compensa lipsa de putere de pompare. Un dezechilibru al ritmului cardiac, de exemplu fibrilația atrială, poate face ca inima să bată repede și neregulat.

Afecțiunea poate duce la formarea de cheaguri de sânge ce pot determina producerea unui accident vascular cerebral, dacă nu este tratată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol