4 mai 2024, 12:31

SEMNAL DE ALARMĂ. Infecțiile cu transmitere sexuală, în creștere în Europa

Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) au crescut în toată Europa în 2022, iar cazurile raportate de gonoree au crescut cu aproape jumătate, a anunțat joi Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care a publicat cele mai recente date.

Cazurile de sifilis au crescut cu 34% față de anul precedent, la peste 35.000, iar cele de chlamydia cu 16%, la peste 216.000.

Cazurile de gonoree au sărit cu 48%, la peste 70.000.

„Cifrele descriu o imagine sumbră, una care necesită atenția și acțiunea noastră imediată”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, într-un comunicat.

Infecțiile cu transmitere sexuală netratate pot duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri cronice, infertilitate și, în cazul sifilisului, complicații neurologice și cardiovasculare.

Cazurile de limfogranulomatoza veneriană (LGV) și de sifilis congenital, atunci când infecția se transmite de la mamă la făt, au crescut, de asemenea, brusc, a precizat ECDC, deși de la niveluri mai scăzute.

Ratele de infecții cu transmitere sexuală cresc de ani de zile în multe țări, inclusiv în Europa, deși acest lucru a fost stagnat de pandemia Covid-19, deoarece majoritatea guvernelor au impus măsuri de izolare socială, oamenii au stat acasă și ratele de raportare au scăzut.

Potrivit ECDC, în spatele acestei creșteri susținute se află o serie de motive, printre care o mai bună supraveghere și o creștere a testării la domiciliu, precum și o creștere a comportamentelor sexuale mai riscante.

Un salt în ceea ce privește numărul de infecții în rândul tinerilor heterosexuali în cele mai recente date, și în special al femeilor tinere, s-ar putea datora unei schimbări în comportamentul sexual post-pandemic, a declarat agenția Uniunii Europene (UE).

Aceasta a precizat că nu există încă nicio dovadă că o creștere a numărului de infecții cu gonoree se datorează rezistenței antimicrobiene, dar a declarat că va continua să monitorizeze acest aspect.

Oficialul agenției UE a declarat că aceste cifre reprezintă probabil „vârful icebergului”, deoarece multe infecții nu sunt detectate.

Țările europene trebuie să se concentreze asupra eforturilor de testare, tratare și prevenire, a spus ea, iar persoanele trebuie să ia măsuri pentru a se proteja, în special prin utilizarea prezervativelor, de exemplu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol