19 aprilie 2025, 18:42

SENZAȚIA VERII. Niște studenți din Galați au creat înghețata care calmează tusea

”Nu-ți iau înghețată, că o să te doară gâtul!”. Pe câți dintre noi ne-a dezamăgit acest anunț categoric venit din partea părinților și bunicilor noștri, exasperați de rugămințile noastre pe stradă, la vederea tonetei cu înghețată? Ei, acum să vedem cum se vor descurca părinții, când copiii le vor da replica: ”dar înghețata asta îmi calmează tusea!”.

Da, va fi posibil. De la Galați vin vești bune.

Înghețata care calmează tusea a fost creată la Galați, de câțiva masteranzi de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor (SIA). Înghețata este 100% BIO și conține un extract natural care are proprietăți calmante și terapeutice. 

Înghețata minune care calmează tusea a fost creată în laboratoarele Universității Dunărea de Jos din Galați și se dorește a fi senzația acestei veri. Este o îngheţată pe bază de lapte și ou, cu afine, în care a fost introdusă aromă de trandafir încapsulată, care este o inovaţie a masteranzilor în știința și ingineria alimentelor.

Cum este creată înghețata care calmează tusea

Inovaţia constă în încapsularea uleiului esențial de trandafir pur sub formă de pulbere, astfel încât să nu şi piardă proprietățile. Aroma de trandafir astfel concentrată se va elibera treptat, lăsând un gust foarte plăcut și persistent pe parcursul mai multor ore după consum.

Concentratul de trandafir este cel care are proprietăţi de calmare a tusei. Dacă până acum consumul excesiv de înghețată putea crea neplăceri, odată cu apariția acestui produs minune, care calmează tusea și durerile de gât, va fi liber la mâncat înghețată după pofta inimii, scrie europafm.ro.

„Vorbim despre o îngheţată de afine în care am introdus aromă de trandafir sub formă încapsulată, este o inovaţie de fapt. Inovaţia constă în capsularea uleiului de trandafir pur sub formă de pulbere ca să nu şi piardă caracteristicile şi să poate fi regăsit integral în îngheţată. Aroma se va elibera treptat şi va lăsă un post gust foarte plăcut, care va dura câteva ore poate după consum. Gustul vine mai mult din baza de lapte şi din afine, dar datorită acestei arome de trandafir are proprietăţi de calmare, liniştire, inclusiv de calmare a tusei. O îngheţată care să facă bine la tuse, la gât, este o noutate. Nu are stabilizator, niciun fel de colorant, doar produse naturale. Nu are deloc conservanţi, este doar pe bază de lapte, este cu ou. De asemenea, aroma de trandafir este puţin folosită în produse de îngheţată şi sperăm să reprezinte senzaţia verii”, explică Isabela Anghel, inovatoarea produsului, care este masterand nutriţie la SIA.

Îngheţată ar putea să fie şi produsă, eventual într-o gelaterie, iar preţul ar fi circa 6 lei per cupă.

Masteranzii facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi au mai prezentat și alte inovații, printre care și un ceai ”viu” fermentat, kombucha, scrie monitoruldegalati.ro.

”Prezint Kombucha sau ceaiul fermentat. Avem pregătite două mostre, un Kombucha aromatizat cu mentă marocană şi unul cu fructe de aronia. Inovaţia constă în găsirea unui procedeu de realizare a acestei băuturi fermentare care să poată fi consumată cât mai rapid, deci să ajungă la consumator cât mai repede, astfel încât toate calităţile acestei băuturi să poate să îşi facă efectul. Folosim un ceai verde pentru obţinerea bazei. Se produce o fermentare cu ajutorul unor compoziţii de bacterii şi drojdii. Aceste bacterii şi drojdii fermentează ceaiul respectiv, după o anumită perioadă ceaiul este filtrat şi poate fi consumat ca atare sau aromatizat, astfel încât să adăugăm nişte principii nutritive suplimentare acestei băuturi răcoritoare. Are o concentraţie de alcool de sub 0,1 la sută, deci nu vom recomanda această băutură celor sub 14 ani. Fiind o băutură vie, întrucât înăuntru sunt bacterii şi drojdii, cu cât stă mai mult, ele evoluează. Atunci recomandarea noastră este că ar trebuie consumat într-un termen de maximum o săptămână, cu condiţia să fie păstrat la frigider, pentru a nu fermenta”, explică Mihail Balaban, masterand anul II Nutriţie la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Ambele produse vor fi prezentate într-o sesiune de comunicări ştiinţifice şi apoi chiar şi într-un concurs gastronomic destinat produselor bio inovatoare.

Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi au mai inventat ciocolata proteică cu lapte şi fără zahăr. Produsul este bogat în proteine şi nu conţine conservanţi.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol