5 martie 2024, 3:32

Șoarecii de laborator ajung în spațiu. De ce oamenii de știință i-au transformat în culturiști

Cercetătorii au dus experimentele cu șoareci de laborator la un alt nivel. Se pare că un grup de șoareci modificați genetic a ajuns să facă parte din echipajul Stației Spațiale Internaționale. Potrivit unor cercetări lansate recent, aceștia au putut să își păstreze noua greutate corporală, timp de o lună.

Rezultatele cercetării au arătat că șoarecii supuși unor astfel de experimente au avut mai bine de două ori masa musculară unor șoareci normali, potrivit playtech.ro. 

Microgravitația

Oamenii de știință au sperat ca pe această cale să afle mai multe informații despre modul în care microgravitația afectează corpurile din spațiu, mai ales atunci când vine vorba de  atrofia musculară și pierderea osoasă. Aceste riscuri îi obligă pe astronauți să petreacă foarte mult timp la bordul ISS.

Dintre șoarecii care au ajuns la Stația Spațială Internațională, 24 de specii obișnuite au pierdut o masă musculară și osoasă destul de tare în microgravitație, asemănător astronauților umani. Pe de cealaltă parte, opt dintre „șoarecii culturiști”, care au fost lansați în spațiu cântărind dublul masei lor musculare, au reușit să păstreze o mai mare parte a surplusului.

Mai mult decât atât, alți opt șoareci, care au primit de altfel tratamentul „șoarecelui puternic” în spațiu, au reușit să revină pe Pământ într-o formă de zile mari și mai musculoși ca oricând.

Medicamentul nu va fi administrat și astronauților umani

Chiar dacă experimentul s-a dovedit a fi un succes, după părăsirea capsulei Sapce X și parașutarea înapoi pe Pământ, setul de șoareci netratați a primit și el tratamentul și a recuperat foarte rapid masa musculară. În plus, aceștia s-au refăcut mult mai repede decât cei care nu au primit tratamentul.

Vrem să arătăm că vizarea acestei căi de semnalizare are efecte benefice semnificative în protejarea împotriva pierderii musculare și osoase în microgravitație”, au scris cercetătorii în lucrarea lor publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetătorii au mai menționat și faptul că această tehnică ar putea ajuta „nu numai la astronauții în misiuni prelungite, ci și la persoanele cu atrofie pe Pământ, cum ar fi la adulții mai în vârstă sau la persoanele care sunt imobilizate la pat sau în scaunul cu rotile de la boală”, potrivit lucrării.

„Suntem la ani distanță de a începe studiile pe oameni. Dar așa este orice experiment, când treci de la șoareci la studii umane”, a declarat pentru Associated Press Emily Germain-Lee de la Connecticut Children’s Medical Center, coautor al studiului.

Sursă Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol