3 mai 2024, 21:36

Șocant și nu prea: Patru din cinci maghiari sunt împotriva aderării Ucrainei la UE

Liderii UE au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, a declarat joi președintele Consiliului European, Charles Michel. „Un semnal clar de speranță pentru cetățenii din aceste țări și pentru continentul nostru”, a adăugat el pe X (fostul Twitter). Acest anunț surpriză a venit în ciuda promisiunii Ungariei de a bloca această decizie. Doar cine nu cunoaște limba, nu realizează diferența uriașă dintre discursul public din Ungaria si cel din restul Uniunii Europene. De la agresivitatea împotriva UE, Bruxelles, migranți până la războiul din Ucraina și refugiații ucraineni.

Valul de antipatie s-a extins rapid și în comunitățile maghiare din țările vecine Ungariei.

Așa că nu ar trebui să ne mire rezultatele unui sondaj cu rezultate tulburătoare, chiar dacă a fost comandat de o instituție apropiată Guvernului de la Budapesta.

Patru cincimi din populaţia totală a Ungariei (82%), dar şi trei sferturi dintre alegătorii de stânga (76%) consideră că Ucraina nu este pregătită pentru aderarea la UE, a relevat o cercetare recentă realizată de compania de sondare a opiniei publice „Real-PR 93”, ale cărei detalii au fost publicate în cotidianul „Magyar Nemzet”.

Potrivit sondajului, populaţia maghiară are aproape în unanimitate opinia că în starea sa actuală, Ucraina nu este potrivită pentru aderarea la uniune, scrie Hirado.hu.

“În timp ce conducerea Uniunii Europene pledează cu fermitate pentru ca Ucraina să adere la UE cât mai curând posibil, guvernul maghiar îşi exprimă îngrijorarea cu privire la acest lucru, subliniind că ţara vecină nu este pregătită nici măcar să înceapă negocierile de aderare.

Viktor Orbán recomandă ca între Uniunea Europeană şi Ucraina să nu înceapă negocieri de aderare, ci relaţiile să fie consolidate în alte moduri: să fie stabilită o cooperare strategică, să fie clarificate problemele importante care afectează drepturile minorităţilor sau comerţul cu produse agricole, respectiv vama şi securitatea”, se precizează în articol.

Există puţine subiecte politice asupra cărora cel puţin patru cincimi din populaţia maghiară să aibă aceeaşi părere, însă aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este un astfel de subiect, au mai adăugat sursele citate.

Potrivit cotidianului, sondajul relevă că 82% dintre maghiari consideră că Ucraina nu este potrivită pentru aderarea la UE, şi doar 8% consideră altfel, numărul celor care nu au putut sau nu au dorit să îşi exprime opinia cu privire la această temă fiind de asemenea mai mare decât acest ultim procent.

Procentul celor care consideră Ucraina nepregătită este şi mai mare, de 85%; dacă sunt luaţi în considerare doar cei care au votat măcar la o alegere parlamentară, procentul celor care cred că Ucraina este capabilă să îndeplinească condiţiile pentru aderare este de asemenea de numai 8%, au mai adăugat realizatorii cercetării.

Sondajul de opinie publică arată că indiferent de preferinţele politice, cei care consideră că Ucraina este inaptă pentru aderarea la UE constituie o mare majoritate, chiar şi alegătorii partidelor de stânga fiind de aceeaşi părere (76%), în rândul electoratului Fidesz acest procent fiind şi mai mare (94%), a relatat cotidianul.

Dintre cei de stânga, doar 18% consideră că Ucraina este deja potrivită pentru aderarea la UE, se mai precizează în articol.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat joi decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Kievul ca fiind o „victorie pentru Ucraina” şi pentru „întreaga Europă”. „Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră și te face mai puternic”, a reacționat el pe X (fostul Twitter), felicitând pe „fiecare ucrainean”.

Decizia Uniunii Europene deschide „o nouă pagină a istoriei noastre”, a salutat joi și președinta Maia Sandu. „Este o victorie pentru noi toți (…), o nouă pagină a istoriei noastre. În urmă cu doi ani, nimeni nu și-ar fi imaginat un astfel de scenariu, a reacționat ea pe Facebook, în timp ce această fostă republică sovietică s-a întors hotărât către UE de la alegerea sa, la sfârșitul lui 2020.

„Decizie proastă”, în opinia lui Orban

Premierul ungar, în ce-l priveşte, a declarat că s-a abținut joi la votul liderilor Uniunii Europene în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, criticând „o decizie proastă”. „Ungaria nu vrea să împartă responsabilitatea” pentru această alegere „fără sens” a celorlalte 26 de țări și „de aceea s-a abținut”, a declarat Viktor Orban într-un videoclip publicat pe Facebook. „Ucraina nu este pregătită”, a repetat liderul naționalist.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat joi că decizia Uniunii Europene a reprezentat „un semn puternic de sprijin” și a oferit „o perspectivă” pentru această țară.

„Tocmai am decis să începem discuțiile de aderare cu Ucraina, dar și cu Moldova. Este clar că aceste țări fac parte din familia europeană”, a mai declarat el într-un mesaj postat pe contul său X (fostul Twitter).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol