23 ianuarie 2021, 3:17

SONDAJ. Câți români vor să se vaccineze

Un studiu Reveal Marketing Research ne spune care este percepția românilor față de vaccinarea împotriva COVID-19. Câți români vor să se vaccineze?

Pe scurt, datele arată cam așa

  • 36% dintre respondenți au declarat că se vor vaccina de îndată ce vaccinul va fi disponibil.
  • 26% dintre respondenții care declară că se vor vaccina, spun că o vor face mai târziu, nu în 2021.
  • 47% dintre respondenți afirmă că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți.

Conform datelor,  36% dintre respondenți au declarat că se vor vaccina de îndată ce vaccinul va fi disponibil, în timp ce 38% dintre români spun că nu se vor vaccina nici anul acesta, nici mai târziu.

Dintre cei care se vor vaccina imediat, 59% sunt barbati, iar 41% sunt femei. In schimb, dintre cei care refuza vaccinarea, femeile au un procent mai mare – 66%, comparativ cu 34% barbati.

26% dintre respondenții care declară că se vor vaccina, spun că o vor face mai târziu, nu în 2021, potrivit Reveal Marketing Research.

Mediul rural, cel mai reticent la vaccinare

Mediul rural se arată cel mai reticent la vaccinare: doar 24% dintre respondenți sunt deschiși să se imunizeze de îndată ce vor avea ocazia, comparativ cu 45% dintre cei din mediul urban care și-au exprimat intenția de a se vaccina.

Mai mult, peste jumătate dintre cei din mediul rural (51% ) spun că nu se vor vaccina deloc, nici acum, nici mai târziu.

Românii nu vor să se îmbolnăvească și vor să îi protejeze pe cei din jur

Peste jumătate dintre românii care se vaccinează (53%) declară că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească.

Observăm că dintre toate segmentele, seniorii pensionari își doresc cel mai mult să evite îmbolnăvirea cu Sars-CoV-2 – 67% au menționat acest lucru drept motiv pentru care se vaccinează. Este de înțeles, având în vedere că se află într-o categorie de risc.

Din punctul de vedere al educației, cei care se vaccinează pentru a nu se îmbolnăvi au în proporție de 48% educație superioară și doar 10% sunt cei cu educație primară care au ales această variantă.

Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorința de a-i proteja pe ceilalți – 47% dintre respondenți au menționat această opțiune.

SONDAJ. Câți români vor să se vaccineze . „Nu ne vaccinăm pentru că statul ne recomană asta”

Dintre aceștia, tinerii profesioniști se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 61% au spus că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți. Dacă ne uităm la nivelul de educație, observăm că persoanele care se gândesc să îi protejeze pe ceilalți sunt cele cu educație superioară (49%).

În schimb, cei cu educație primară care au selectat același răspuns sunt doar 7%.

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – sunt alt motiv important care îi determină pe români să se vaccineze. 42% dintre români au menționat acest motiv.

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește intenția de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de o treime dintre români (33%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – 18%; călătoriile în străinătate – 13%.

Este interesant că pentru foarte puțini români faptul că vaccinarea este recomandată este un lucru care îi motivează în acest sens.

Doar 1 din 10 respondenți a menționat că se vaccinează pentru că se recomandă de către autorități și medici.

SONDAJ. Câți români vor să se vaccineze . De ce NU se vaccinează românii?

62% dintre români afirmă că au temeri legate de vaccin, comparativ cu 37% care declară  că nu au nicio temere.

Conform datelor Reveal Marketing Research, 42% dintre respondenți se tem de potențialele reacții adverse provocate de vaccin.

Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, mai mult de jumătate (54%) consideră că vaccinul nu a fost suficient testat. 48% dintre respondenții care nu se vaccinează spun că se tem de reacțiile adverse, iar 4 din 10 respondenți (41%) nu cred în eficiența vaccinului împotriva COVID-19.

Dintre segmente, 75% dintre maturii fără partener cred că vaccinul nu a fost testat suficient și 90% din același segment se tem de reacțiile adverse. Interesant este că doar 14% dintre românii care nu se vaccinează au declarat că nu se tem de îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Ceilalți, deși se tem de virus, nu intenționează să se vaccineze.

Teama de reacțiile adverse este un motiv menționat în cea mai mare măsura de cei cu educație medie (52%). Similar, 51% dintre cei care nu cred în eficiența vaccinului sunt persoanele cu educație medie. Dintre cei cu educație primară, 64% nu cred că vaccinul este testat suficient.

Studiul a fost derulat pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural, având loc 1011 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, în perioada 6-11 ianuarie 2021.

Citește și:

Dozele de vaccin Moderna au ajuns la Institutul Cantacuzino. Ce scrie în prospectul vaccinului


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.