29 august 2023, 16:09

Spray nazal împotriva COVID-19

Un nou răspuns în terapia anti-COVID-19 vine din Statele Unite. Universitatea din Pennsylvania gândește un spray nazal împotriva COVID-19.

Cercetători de la Pennsylvania University  încearcă, în colaborare cu Regeneron Pharmaceuticals, să dezvolte un spray nazal care să protejeze de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Ideea este simplă și este bazată pe principiul vaccinurilor nazale. Se introduce prin nas şi gât material genetic în anumite celule, care, ca răspuns, urmează să producă anticorpi puternici pentru a împiedica contaminarea cu noul coronavirus.

Cercetătorii speră că spray-ul va obliga celulele nazale atinse să producă anticorpi ai Regeneron. Și să blocheze astfel orice contaminare cu SARS-CoV-2 pe căile respiratorii.

Un alt avantaj. Efectele secundare ar putea fi mai mici decât în cazul vaccinurilor pe punctul de a fi aprobate.

Citește și 

În 2021 vom avea ZECE vaccinuri anti-COVID-19

Spray nazal împotriva Covid-19. Aprobarea ar putea veni în ianuarie

„Avantajul acestei abordări este că nu trebuie să aveţi un sistem imunitar competent pentru ca terapia să fie eficientă”, explică profesorul James Wilson.

În prezent testată pe animale, metoda ar putea proteja împotriva noului coronavirus circa şase luni pentru o singură doză. Metoda se înscrie  în completarea viitoarelor vaccinuri.

Pionier al terapiei genice, James Wilson a fost contactat în februarie de guvernul american pentru a şti dacă laboratorul său poate utiliza împotriva COVID-19 această tehnologie în plină expansiune.

Echipa sa nu a putut progresa decât după ce Regeneron Pharmaceuticals a dezvoltat un tratament inovator bazat pe un cocteil de anticorpi de sinteză.

Administraţia Americană pentru Medicamente (FDA) a emis recent o autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru terapia cu anticorpi anti-COVID-19 a companiei Regeneron Pharmaceuticals.

De altfel, tratamentul experimental a și fost administrat preşedintelui american Donald Trump.

Universitatea din Pennsylvania şi Regeneron Pharmaceuticals prevăd să încheie testele până în ianuarie înainte de a solicita FDA unda verde pentru testele pe om, scrie Agerpres.

Citește și

Cum am ajuns la ”oboseala pandemică”. Specialiștii cred că nu vom reveni la ”vechiul normal”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE