14 iunie 2024, 2:15

Stare de urgență, în 10 provincii din Turcia, afectate de seismele de luni

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat zonă de dezastru în cele zece provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei și a impus stare de urgență în regiune timp de trei luni.

Măsura survine creșterii numărului de morți după cele două cutremure majore de luni, care au lovit Turcia și Siria. În Turcia numărul morților a crescut la 3.549 de persoane, ridicând numărul total de morți din cele două țări la 5.151, în timp ce salvatorii aleargă contracronometru pentru a scoate cât mai mulți oameni de sub dărâmături. Peste 10.000 de clădiri sunt prăbușite în Turcia și Siria, iar vremea rea îngreunează operațiunile echipelor de salvatori.

Erdoğan a declarat marți, citat de Reuters, că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia intenționează să ofere cazare sinistraților în hotelurile din Antalya/vestul țării.

Declararea stării de urgență permite președintelui și cabinetului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze sau să suspende drepturile și libertățile pe care le consideră necesar.

CNN Turk explică ce presupune acest lucru. În primul rând, este vorba despre o stare de urgență declarată în cazuri de epidemii periculoase sau de probleme economice grave. Există diferite situații în care poate fi instituită starea de urgență, acest lucru fiind stipulat în articolul 119 din Constituție. Aceasta este anunțată de președinte și poate fi impusă pentru 6 luni.

Ea va fi publicată în Monitorul Oficial și va merge în Parlament, președintele putând să o prelungească, dacă dorește, dar nu mai mult de 4 luni.

Președintele poate forța tot felul de mijloace financiare pentru a compensa pagubele din zona sinistrată. Cheltuielile vor fi făcute cu resurse publice prioritare, dar dacă nu sunt destui bani publici pentru articole urgente și vitale, se va apela la credite regionale. În afara sectorului public se va putea face apel și la ajutorul sectorului privat.

Intrarea și ieșirea din regiuni vor putea fi limitate, iar anumite clădiri evacuate, toată lumea va trebui să ajute autoritățile la operațiunile de demolare a clădirilor periculoase, distribuirea și procurarea de obiecte de strică necesitate. Guvernul va prelua controlul asupra înregistrării și interzicerii intrării și ieșirii vehiculelor de transport în regiune.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol