7 mai 2024, 7:31

Stephen Hawking la expoziție: tabla neagră cu însemnări, printre alte obiecte

O expoziție le va oferi vizitatorilor o perspectivă rară asupra modului de funcționare a minții și asupra biroului renumitului fizician britanic Stephen Hawking. O copie a tezei lui de doctorat, scaunul cu rotile și ochelarii special adaptați vor fi expuse pentru prima dată, împreună cu una dintre cele mai prețuite bunuri ale sale: o tablă plină cu însemnări. Expoziția gratuită „Stephen Hawking la lucru” a fost deschisă la Muzeul de Știință din Londra.

Hawking, care a trăit cu o boală degenerativă timp de zeci de ani, a contribuit la introducerea științei avansate în cultura populară și a devenit un nume cunoscut la nivel internațional înainte de a muri, în 2018, la vârsta de 76 de ani.

Tabla din expoziție ilustrează simțul jucăuș al umorului al lui Hawking și a fost folosită în timpul conferinței „Superspațiu și supergravitație” din 1980. Hawking avea suvenirul înrămat și atârnat în biroul lui. Deoarece chiar și vibrațiile mici ar putea face creta să cadă de pe tablă, Juan-Andres Leon, curatorul biroului lui Stephen Hawking, a spus că muzeul a aplicat un material pe bază de amidon pentru a stabiliza praful de cretă.

Hawking și-a petrecut o mare parte a carierei căutând o modalitate de a reconcilia teoria relativității a lui Albert Einstein cu fizica cuantică și de a produce o „teorie a tuturor lucrurilor”. Realizările sale științifice au inclus descoperiri în înțelegerea condițiilor extreme ale găurilor negre, obiecte atât de dense încât nici măcar lumina nu poate scăpa de gravitația lor. Deși nu a câștigat niciodată un Premiu Nobel, el a scris un bestseller internațional – „Scurtă istorie a timpului” (1988), în care a cercetat originea și destinul final al universului, intenționând să ofere un material de bază pentru piața de masă despre un subiect de neînțeles.

Expoziția conține, de asemenea, una dintre cele cinci copii cunoscute ale tezei de doctorat a lui Hawking, care a examinat posibile soluții la ecuațiile relativității generale ale lui Einstein, pentru a demonstra că universul trebuie să-și fi avut originea într-o singularitate sau un singur punct de densitate infinită.

După Londra, expoziția va merge în turneu în alte orașe britanice, printre care Manchester, Bradford și York. Publicul global va putea explora articolele din viața profesională a lui Hawking într-o colecție online, mai târziu în acest an.

Foto: Sarah Lee (via Washington Post)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol