23 iunie 2024, 6:09

STUDIU. Adolescenții consumă mai multe alimente ultraprocesate în timpul folosirii dispozitivelor electronice

Obezitatea împreună cu lipsa activității fizice constituie o problemă majoră de sănătate publică, mai ales în rândul adolescenților, având implicații serioase asupra riscului de a dezvolta afecțiuni netransmisibile cu potențial sever, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și anumite tipuri de cancere.

Consumul de alimente ultraprocesate în timpul utilizării dispozitivelor electronice a devenit o practică frecventă, fiind asociat cu o serie de riscuri pentru sănătate. Într-un studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics au fost analizate percepțiile, atitudinea și motivațiile adolescenților cu privire la consumul de alimente procesate în timpul utilizării dispozitivelor electronice, dar și cunoștințele lor despre mâncarea de tip fast-food, împreună cu nevoile lor educaționale ale adolescenților în ceea ce privește nutriția.

Există dovezi că reclamele care apar în timpul folosirii dispozitivelor electronice au potențialul de a influența deciziile alimentare, ducând la un consum crescut al alimentelor ultra-procesate, bogate în calorii, grăsimi saturate și zaharuri.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că influențele principale în consumul mâncării ultraprocesate de către adolescenți în timpul utilizării dispozitivelor electronice sunt reprezentate de singurătate, evenimentele sociale, cât și atitudinea părinților cu privire la alimentație. Factori cheie raportați de adolescenții incluși în studiu au fost disponibilitatea, gustul mâncării de tip fast-food, dar și expunerea la reclame.

În acest studiu au fost incluși 30 de adolescenți cu vârste între 12 și 16 ani, care au fost împărțiți în patru grupuri, în funcție de clasele lor din învățământul secundar. Aceștia au completat un chestionar care a atins trei subiecte de discuție: experiențele și motivațiile legate de consumul de alimente ultraprocesate în timpul utilizării dispozitivelor electronice, cunoștințele despre diete sănătoase și nesănătoase și nevoile lor educaționale privind schimbarea comportamentelor alimentare atunci când petrec timp în fața unui ecran.

Majoritatea participanților au raportat utilizarea zilnică a smartphone-urilor, tabletelor electronice sau televizoarelor în timpul meselor principale, atunci când erau singuri, mai ales la micul-dejun și a gustărilor. Consumul de alimente ultraprocesate era mai frecvent în timpul gustărilor și la ocazii speciale. Aceștia au relatat că au consumat mai multă mâncare alimente ultraprocesată la evenimente din cauza disponibilității, comodității și gustului acestora.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol