3 mai 2024, 9:35

Studiu alarmant: În România, spaţiile interioare sunt mai poluate decât aerul din exterior

Obiceiuri aparent inofestive, precum folosirea de lumânări sau bețișoare parfumante sau aglomerarea casei cu multe obiecte, pot avea impact asupra aparatului respirator, ducând la alergii și alte probleme de sănătate.

Ne petrecem aproximativ 80% din timp în interior și inspirăm în medie 10.000/20.000 de litri de aer pe zi, în funcție de efortul fizic făcut.

Aerul din spațiile închise este de până la 5 ori mai poluat decât aerul din exterior.

Degeaba facem politici de combatere a poluării atmosferice, deci de poluare outdoor, dacă stăm foarte mult închiși în birou, la locul de muncă, în casă și ne irităm căile respiratorii cu toate particulele care se găsesc înăuntru.

În interior, reînnoirea aerului este uneori insuficientă pentru a evacua toți poluanții.

Efectele poluării interioare asupra sănătății sunt doar parțial cunoscute și abia în anii 70 europenii au început să-și facă griji pentru calitatea acestuia, de unde și îngrijorările legate de azbest (interzis în 1997), monoxid de carbon și vopseaua cu plumb.

Cercetătorii britanici au dezvăluit că ţara noastră este printre cele mai poluate din lume, aerul respirat de români având efecte devastatoare asupra sănătăţii, scrie Greennews.

O companie britanică a dezvăluit în cel mai mare studiu internaţional privind calitatea aerului că spaţiile interioare din România sunt mai poluate decât cele exterioare.

Rezultatele vin după ce peste 2,5 milioane de purificatoare din mai multe state ale lumii au colectat informaţii despre calitatea aerului între 2022 şi 2023, în cadrul primei ediţii a Global Connected Air Quality Data.

Particulele în suspensie (PM2.5) şi compuşii organici volatili (COV) sunt cele două tipuri de poluanţi pe care s-a axat studiul şi care nu sunt vizibile, dar sunt inhalate, cu efecte asupra sănătăţii.

Printre sursele de PM2.5 se numără gătitul şi încălzirea pe gaz, arderea lemnelor, blana animalelor de companie şi praful.

Expunerea de până la 24 de ore la PM2.5 a fost asociată cu mortalitate prematură, risc ridicat de spitalizare din motive cardiace şi pulmonare, precum şi alte dificultăţi respiratorii, afectând în special bebeluşii, copiii şi adulţii în vârstă.

Sursele COV includ mobila, deodorantele şi lumânările, dar şi activităţi precum gătitul şi curăţenia şi cauzează dureri de cap, probleme respiratorii și reacții alergice.

Cel mai ridicat nivel de poluare

În România, poluarea aerului este mai ridicată la interior decât la exterior timp de zece luni pe an, luna mai fiind cea în care se înregistrează cele mai ridicate valori la interior faţă de cele din exterior.

Per total însă, ţara noastră are cel mai înalt nivel de poluare în luna noiembrie. De altfel, în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie şi martie, mediile naţionale sunt de 3,5 ori mai mari decât recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ţara noastră ocupă locul şase la nivel global pentru calitatea slabă a aerului interior, peste Marea Britanie, Germania şi Franţa, ţări europene cu populaţii de peste trei mai mari.

Primele locuri sunt ocupate de India şi China, cele mai populate ţări ale lumii.

În ceea ce priveşte poluanţii analizaţi, România este în top trei cele mai poluate ţări din Europa şi se numără printre primele 10 ţări la nivel global pentru PM2.5, alături de India, China, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Turcia, Mexic, Hong Kong, Italia şi Polonia.

Cercetările cu privire la poluarea aerului au fost realizate de compania Dyson, care produce purificatoare de aer.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol