“Aceste chimicale sunt sintetizate pentru a înlocui substanțele psihoactive interzise, ceea ce înseamnă că au o structură moleculară ușor diferită pentru a evita reglementările legale. În general, ele sunt fabricate în cantități mai mici decât drogurile ilicite tradiționale, îngreunând misiunea forțelor de ordine de a le depista“, a explicat Richard Bade, coordonatorul studiului, publicat de Sciencedirect.

Raportul oamenilor de știință arată că astfel de noi substanțe psihoactive au fost găsite în întreaga lume, dar a scos la iveală anumite tendințe regionale puternice. Cele mai răspândite clase de substanțe au fost cationii sintetici, care imită catinona, un drog vegetal.

O subclasă a acestei substanţe, 3-metilmetcatinona, a fost găsită în cantități deosebit de mari în Europa, în special în Spania și Slovacia şi, ulterior, s-a răspândit şi în America de Nord și Oceania, notează Deutsche Welle.

În Australia, echipa de cercetători a descoperit șapte noi chimicale – printre care mefedrona, etilona și eutilona – substanțe care au un efect similar cu cel al comprimatelor de ecstasy sau al cocainei.

În SUA, mitraginina – analgezicul de origine vegetală extras din planta kratom – a fost depistată în cantități extrem de mari.

Autoritatea americană de reglementare din domeniul medical, Food and Drug Administration, a avertizat în repetate rânduri cu privire la pericolele pe care le prezintă planta respectivă, dar substanța în cauză încă nu este interzisă.