3 mai 2024, 2:21

STUDIU. Aproape 500 de gene influenţează preferinţele alimentare

Aproape 500 de gene care influenţează preferințele alimentare au fost identificate în cadrul unuia dintre cele mai mari studii care investighează conexiunile dintre genetică şi nutriție. Rezultatele au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a American Society for NutritionNUTRITION 2023, care a avut loc luna aceasta în Boston.

Au fost identificate aproximativ 300 de gene asociate direct cu consumul unor alimente specifice şi aproape 200 de gene asociate cu anumite tipare alimentare (pe lângă gene sunt implicați și mulți alţi factori), scrie raportuldegarda.ro.

Înţelegerea bazelor genetice ale preferinţelor alimentare ar putea să îmbunătăţească nutriţia personalizată, să stimuleze o alimentaţie sănătoasă, direcţionată către prevenţia bolilor, dar şi să contribuie la identificarea unor metode optime de a pierde în greutate prin adaptarea dietei la particularităţile genetice ale fiecărei persoane.

Noul studiu a inclus datele din UK Biobank, care cuprinde, în plus faţă de informaţiile genetice ale participanţilor, numeroase detalii despre sănătatea şi statusul socioeconomic al acestora. Astfel, a fost posibilă realizarea unui studiu de tip PheWAS (phenome-wide association study), care a identificat genele asociate mai puternic cu dieta decât orice alt factor legat de sănătate sau stilul de viaţă. Studiile de tip PheWAS identifică asocieri dintre variantele genetice şi un spectru de caracteristici umane şi comportamentale, inclusiv legate de alimentaţie.

Mai multe detalii, AICI

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol