10 decembrie 2023, 19:42

Studiu: Criza climatică va genera turbulențe tot mai severe

Vă este frică de turbulențe? Atunci este probabil ca în câțiva ani să încetați să folosiți avionul atât de des. Tot mai multe studii arată că schimbările climatice vor crește riscul de turbulențe severe.

De ce? Motivul, cred experții, este că schimbările care au loc în atmosferă vor genera variații mai puternice în direcția sau puterea curenților de vânt.

De aici, de la sol, se pare că aerul este mai mult sau mai puțin nemișcat, nu? Cu toate acestea, nu este așa. Aerul este în mișcare continuă: uneori este uniform, dar în unele zone apar tulburări sub formă de vârtejuri, scrie MSN.

Când un avion trece prin oricare dintre aceste zone turbulente, putem avea senzația că ar călători pe un drum cu multe gropi sau o senzație bruscă de greutate sau ușurință.. Definim asta drept turbulență.

Aceasta nu înseamnă că avionul va înceta să mai zboare, ci că este pur și simplu într-o zonă în care aerul este instabil.

Zborul va fi periculos în viitor?

Turbulențele ne pot genera (inclusiv eu) un sentiment de angoasă destul de semnificativă, până la punctul în care, dacă vedem că ziua plecării, cerul va fi înnorat sau dacă se apropie un front rece sau cald, alegem să schimbăm zborul, Deci da, va trebui să fim în alertă pentru următorii ani.

De fapt, conform acestei cercetări, turbulența severă va crește cu 149%, moderată-severă cu 127%, moderată cu 94% și ușoară-moderată cu 75%.

Paul Williams, unul dintre autorii studiului, a spus că „chiar și pentru cei mai experimentați călători, creșterea cu 149% a turbulențelor severe este un motiv de alarmă”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol