27 septembrie 2021, 6:56

STUDIU. Noul an școlar. Temerile și așteptările părinților privind începerea cursurilor

Luni, 13 septembrie 2021. Al doilea an la rând când școala a început în vremuri de pandemie. Un nou studiu realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research vine să analizeze contextul în care începe noul an școlar. În cadrul studiului au fost consultați peste 1.009 de respondenți, dintre care 390 sunt părinți cu copii școlari și liceeni din întreaga țară, pentru a vedea cum percep aceștia începutul anului școlar, temerile și îngrijorările lor, dar și cât au cheltuit pe haine și rechizite.

Cât au cheltuit părinții pe haine şi rechizite pentru noul an şcolar?

Cu ocazia începerii noului an școlar, 9 din 10 copii vor veni la scoală cu haine și rechizite noi, obiecte pentru care părinţii români au investit un buget de 3 cifre (200 lei – 500 lei), arată studiul realizat de Reveal Marketing Research. Astfel că 92% dintre părinți declară că au achiziționat rechizite pentru noul an școlar, în timp ce 84% dintre aceștia declară că au achiziționat îmbrăcăminte.

De asemenea, cheltuielile pentru noul an școlar cresc odată cu trecerea copiilor dintr-un ciclu școlar în altul. Dacă pentru un preșcolar bugetul mediu total se ridică la peste 600 de lei, pentru un elev de liceu părinții declară că au cheltuit chiar și peste 900 de lei. Aceasta în condițiile în care câștigul salarial mediu net a fost de aproape 3.400 de lei în luna ianuarie.

Ce așteaptări au părinții de la noul an școlar: ore în format fizic în detrimentul școlii online sau hibrid

8 din 10  (79%) părinți agreează începerea școlii în format clasic cu revenirea în bănci, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat. Pe de altă parte, 21% dintre părinți consideră că școala nu trebuie să înceapă în format clasic. Este vorba în proporție mai ridicată despre părinții care își doresc reluarea cursurilor în format hibrid (14%) sau online (7%).

Părinții care optează pentru școala în format clasic sunt, în proporții mai ridicate, cei care au copii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani (82%).

Favorabili sistemului hibrid sunt în proporții mai ridicate, părinții liceenilor (14%), iar sistemul online este preferat de către părinții ai căror copii au vârste cuprinse între 11 și 14 ani (12%).

Părinții se declară destul de îngrijorați cu privire la noul an școlar

Contractarea virusului de către copii dar și incertitudinea ca urmare a începerii anului școlar este o îngrijorare pentru o treime dintre părinți. De altfel, 8% dintre părinți se declară mai optimiști spunând că nu sunt deloc îngrijorați cu privire la începerea acestui nou an școlar.

Despre studiu

Metodologie: 1009 interviuri CAWI (colectare online), eșantion reprezentativ la nivel național urban+rural, 18+, online users, dintre care 370 respondenți cu copii la scoală. Perioada de colectare: 06.09-12.09.2021.

Datele aparțin companiei de cercetare de piață Reveal Marketing Research și sunt utilizate pentru punerea în context a studiilor comerciale realizate în viitor pentru clienții companiei.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.