29 martie 2024, 3:01

STUDIU. Romii trăiesc cu 10 ani mai puțin decât ceilalți europeni

Până acum, era o constatare fără baze științifice. De-acum, ar putea deveni o temă mai amplă de studiu, căci concluzia unei anchete realizate de o agenție europeană este că romii au o speranță de viață mai scăzută, comparativ cu a altor europeni.

Malnutriție

Unul din patru copii romi suferă de malnutriție, iar speranța de viață a romilor este cu 10 ani mai mică decât cea a populației europene în general, potrivit anchetei.

„Un copil rom din patru trăiește într-o familie care nu poate accesa produse de bază, cum ar fi o alimentaţie sănătoasă sau căldură sau care are dificultăți în plata chiriei. Mulți se confruntă cu foamea”, scrie Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale (FRA) ), cu sediul la Viena, citată de lefigaro.fr.

„În plus, speranța de viață a romilor este cu 10 ani mai mică decât cea a populației europene”, adaugă FRA.

Eșantion

Ancheta s-a bazat pe interviuri care au avut loc între decembrie 2018 și iulie 2019 pe un eşantion de peste 4.500 de romi din Belgia, Franța, Irlanda, Olansa, Suedia și Marea Britanie.

Copiii se confruntă adesea cu ostilitate, aproape o treime dintre părinți susținând că copiii lor au fost hărțuiți verbal la școală din cauza identității lor.

Integrare

Alte cercetări efectuate de FRA arată că aproape jumătate dintre cetățenii UE (45%) s-ar simţi incomod să aibă romi sau nomazi ca vecini, proporția acestora fiind cea mai mare în Franța (52%).

Pentru a îmbunătăți situația, FRA solicită statelor membre UE să „le permită nomazilor să-și continue modul de viață, oferind suficiente locuri de primire care să le ofere o cazare decentă”.

Sursa foto: provincianews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol