18 martie 2024, 20:24

Studiu. Tendințele noastre de reglare a emoțiilor pot influența conținutul și intensitatea viselor noastre

Potrivit unor noi descoperiri din domeniul psihologiei, strategiile pe care le-am folosit pentru a ne regla emoțiile pot influența experiențele noastre onirice. Studiul, publicat în revista Dreaming, a constatat că reevaluarea cognitivă pare să reducă intensitatea viselor prin scăderea emoțiilor negative de stare și de trăsătură, scrie PsyPost.

Emoțiile negative din viața noastră de veghe par să își facă loc în visele noastre. Unii cercetători au propus că visarea ar putea servi la reglarea emoțiilor noastre negative. Mai recent, cercetătorii au observat că visele tind să conțină nu doar emoții negative, ci și alte emoții intense din viața noastră de veghe, inclusiv emoții pozitive.

Studiu

Autorii studiului, Sam Siu-Sing Wong și Calvin Kai-Ching Yu, s-au întrebat cum ar putea influența visurile tendințele noastre de reglare a emoțiilor. Se presupune că, dacă visul ne ajută să reglăm emoțiile din viața de veghe, ar trebui să existe o legătură între visare și tendințele noastre de reglare a emoțiilor.

Într-adevăr, există unele dovezi că strategiile de adaptare pe care le folosim ne pot influența visele. De exemplu, cercetările sugerează că suprimarea gândurilor nedorite în timp ce suntem treji poate determina ca aceste gânduri să „ricoșeze” în timpul visului.

„Visele m-au fascinat încă de la o vârstă fragedă”, a explicat Wong, cercetător afiliat la Laboratorul de Neuropsihologie al Universității Hong Kong Shue Yan și doctorand al Laboratorului de Somn și Durere al Universității din Warwick.

„După ce m-am scufundat în literatura de specialitate, visarea este legată fără echivoc de emoții, în special de emoțiile din timpul stării de veghe. Reglarea emoțiilor este o modalitate de a modula experiențele emoționale de veghe în mod conștient sau inconștient și, prin urmare, se postulează că joacă un rol influent în relația dintre emoțiile de veghe și experiențele de vis.”

Reevaluarea cognitivă și suprimarea expresivă

Wong și Yu au efectuat un studiu propriu pentru a explora modul în care diferențele individuale în reglarea emoțiilor ar putea influența indirect visarea prin intermediul emoțiilor pozitive și negative din timpul stării de veghe. La studiu a participat un eșantion de 249 de adulți chinezi din Hong Kong.

Pentru a evalua diferențele individuale în reglarea emoțiilor, participanții au completat un chestionar care a evaluat două strategii de reglare a emoțiilor: reevaluarea cognitivă și suprimarea expresivă. Ei au completat, de asemenea, o scală de evaluare a competenței lor în reglarea emoțiilor negative și pozitive, precum și evaluări ale emoțiilor negative și pozitive de stare și de trăsătură. În cele din urmă, participanții au răspuns la întrebări referitoare la experiențele lor tipice de visare.

Concluzii

Rezultatele au arătat că scorurile de reevaluare cognitivă au fost legate negativ de emoțiile negative de stare și de trăsătură și, la rândul lor, de scorurile de intensitate a viselor și de prevalența temelor tipice ale viselor. Suprimarea emoțiilor a fost legată negativ de emoțiile pozitive și, la rândul său, de prevalența temelor tipice ale viselor.

Apoi, dificultatea de a regla emoțiile negative a fost indirect legată de intensitatea viselor și de temele viselor prin intermediul emoțiilor negative de stare și de trăsătură. Interesant, dificultatea de a regla emoțiile pozitive a fost direct legată de scorurile totale ale participanților la intensitatea viselor și de prevalența temelor tipice de vis. Autorii notează că scala utilizată pentru a evalua dificultățile de reglare a emoțiilor pozitive a inclus itemi legați de controlul impulsurilor, cum ar fi: „Când mă simt bine, comportamentul meu devine necontrolat”.

Acest lucru sugerează posibilitatea ca o lipsă de inhibiție – și nu neapărat o dificultate de reglare a emoțiilor pozitive – să fie ceea ce influențează experiențele onirice.

Reglarea emoțiilor

În general, constatările sugerează că reglarea emoțiilor unei persoane afectează experiențele emoționale ale acesteia în timpul stării de veghe și, la rândul lor, visele. Prin urmare, experiențele onirice nu sunt o simplă reflectare a preocupărilor emoționale ale unei persoane, ci a capacității acesteia de a-și regla emoțiile și a strategiilor pe care le utilizează în acest scop. Reevaluarea cognitivă este o metodă eficientă de reducere a emoțiilor negative intense și se pare că această strategie poate contribui la reducerea intensității viselor și a frecvenței temelor tipice ale viselor.

„În lumina constatărilor, merită să acordați atenție viselor pe care vi le-ați reamintit și să vedeți cum ar putea avea o legătură potențială cu preocupările dumneavoastră sau cu incidentele intense din punct de vedere emoțional care s-au întâmplat în timpul stării de veghe”, a declarat Wong. „În cele ce urmează, această descoperire sau realizare ar putea, într-o anumită măsură, să implice dificultatea reglării emoțiilor, cum ar fi aplicarea frecventă a strategiilor de reglare a emoțiilor dezadaptative.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol