19 aprilie 2024, 1:34

Tânără cu Sindromul Down, angajată la Ministerul Muncii

Oana Rotar este prima tânără cu sindrom Down din România angajată la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Oana a fost angajată la cabinetul secretarului de stat Makkai Péter János, din data de 6 aprilie 2021.

Ea va lucra alături de echipa demnitarului, formată din patru persoane. Oana are 29 de ani și este o persoană foarte dinamică și independentă. Ea căutat activ un nou loc de muncă și a făcut parte din grupul tinerilor Lideri Special Olympics care au intrat în programul Angajați, NU asistați!

Fundația Special Olympics din România implementează proiectul „Angajați, NU Asistați!”, printr-o finanțare de la ING Tech Romania, în cadrul inițiativei #ShiftVieți. Proiectul își propune să crească șansele de angajare ale persoanelor cu #SindromDown, pe teritoriul României.


Citește și:
Ziua Mondială a Sindromului Down: de la șosete colorate la știință


Ce este Sindromul Down

Nu este o boală, ci o diferență la nivel cromozomial. SD este o condiție genetică ce se manifestă ca urmare a prezenței unui cromozom suplimentar în organism. Cromozomii sunt importanți pentru că determină modul în care se dezvoltă și funcționează corpul.

În mod normal, oamenii se nasc cu 46 de cromozomi. Persoanele cu SD au însă 47 de cromozomi, deoarece se nasc cu un cromozom 21 în plus (de aici data de 21 martie pentru Ziua Internațională). Din acest motiv, afecțiunea poartă numele științific de trisomia 21 (trei cromozomi 21). Denumirea uzuală, sindromul Down, se datorează faptului că un medic britanic pe nume John Langdon Down a cercetat și descris pentru prima dată această condiție.

Foto: MMPS, Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol