14 ianuarie 2023, 11:27

Teatrul Nottara se redeschide cu “Lecția” de Eugène Ionesco

Am putea să spunem alba-neagra. Sau cu mască, fără mască pentru a intra în repertoriul teatral. Pentru că CNSU a aprobat redeschiderea sălilor de spectacol în anumite condiții.

Sub aceste auspicii, Teatrul Nottara se redeschide, am putea spune miraculos, programând și o piesă nouă. Ca totul să fie cât mai ciudat ea îi aparține maestrului teatrului absurdului. Eugène Ionesco.

Așadar, Teatrul Nottara se redeschide sâmbătă pentru public cu avanpremiera spectacolului Lecția de Eugène Ionesco, în regia lui Felix Alexa.

Reprezentația este programată de la ora 20.00, la Sala George Constantin.

În distribuție îi regăsim pe Gabriel Răuță, Cristina Juncu, Catrinel Dumitrescu, iar scenografia îi aparține Carmencitei Brojboiu.

Lecția, violență și erotism

După propria mărturie a autorului, Lecţia îşi are izvorul în manualul de aritmetică al fiicei sale, Marie-France: „Mi-am zis că, pornind de la elementele cele mai simple ale aritmeticii, de la alfabetul aritmeticii, dacă pot să spun aşa, se poate face o piesă”.

Eugène Ionesco a scris Lecția în iunie 1950, iar prima montare a piesei a avut premiera anul următor, în februarie, la Théâtre de Poche.

În 1953, a fost reluată la Théâtre de la Huchette, împreună cu Cântăreaţa cheală, în regia lui Nicolas Bataille, spectacolele înregistrând un mare succes. Au urmat montări în Anglia, Statele Unite, Japonia. Astăzi, Lecţia este una dintre cele mai jucate piese ale lui Eugène Ionesco.

Măsuri de protecție

Toate evenimentele se vor desfășura în conformitate cu prevederile impuse pentru respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19, precizează un comunicat al Teatrului Nottara.

Marți seara, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două incidențe.

Cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.

Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise..

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol