5 mai 2024, 1:34

TEMPERATURI EXTREME. Ce să nu lași niciodată în mașină pe timpul caniculei

Ne confruntăm, și ne vom confrunta și în perioada următoare, cu temperaturi extreme, caniculă și disconfort termic. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) publică, în pagina sa de Facebook, câteva sfaturi pentru zilele de foc. Pentru că, până la urmă, comportamentul preventiv este cel care salvează vieți și bunuri, deci este spre binele oricăruia dintre noi să fim prevăzători.

Iată câteva dintre exemplele oferite de IGSU:
Copiii mici lăsați singuri în mașini sunt expuși riscului de hipertermie (supraîncălzire), deoarece nu își pot regla temperatura corpului la fel de repede ca adulții. Starea de sănătate a unui copil mic blocat într-o mașină fierbinte se poate deteriora în câteva minute, așa că nu ar trebui să fie lăsat niciodată singur – nici măcar un minut.
Animalele de companie nu trebuie lăsate singure într-un vehicul niciodată, mai ales în zilele caniculare.
– Când temperatura de afară este foarte ridicată, anumite obiecte uitate în autovehicule pot provoca daune și îi pot răni pe ocupanți.
–  Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.
–  La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.
–  Gelul antibacterian conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.

Noi ne permitem să adăugăm la această listă și alte exemple:

  • Medicamente .Niciodată nu lăsa în mașină medicamente atunci când este caniculă. Acestea trebuie păstrate în anumite condiții, cum ar fi temperaturi sub 20 de grade sau locuri mai puțin luminate. Dacă le vei păstra sau le vei uita în habitaclu vor fi numai bune de aruncat deoarece își vor pierde toate proprietățile.
  • Aparate electronice. Evită să lași în mașină laptopul, telefonul mobil sau orice aparat electronic. Acestea se vor defecta în cazul unor temperaturi caniculare (este valabil și în cazul temperaturilor scăzute din timpul iernii). În plus, sunt tentante și pentru hoți, care vor încerca să le fure mărind, astfel, paguba.
  • Cremă de protecție solară. Deși scopul lor este acela de a te proteja de razele ultraviolete, nu este recomandat să lași în mașină cremele cu factor de protecție. Asta deoarece își va pierde proprietățile, iar dacă este lăsată timp îndelungat, tubul sau sticla din plastic ar putea exploda.
  • Sticle cu apă. Deși este greu de crezut, unul dintre obiectele periculoase pe care le poți uita în mașină este sticla de plastic cu apă. În această situație există riscul ca în apa din sticlă să se scurgă bisfenol. Aceasta este o substanță chimică folosită la scară largă în procesul de obținere a produselor din plastic precum sticlele de apă.
  • Ochelari de soare/de vedere. Dacă ai o pereche de ochelari pe care o folosești doar la condus, nu îi lăsa pe bord și nici măcar în torpedou. În zilele toride de vară rama din plastic se poate deforma, iar cele din metal se vor încinge și vor putea fi purtate. În plus, lentilele se vor deteriora.
  • Băuturi carbogazoase. Evită să lași în mașină doze sau sticle cu băuturi răcoritoare carbogazoase atunci când este caniculă. Dioxidul de carbon poate provoca explozia recipientului aflat sub presiune, iar deranjul care se va produce în habitaclu îți va da serios de lucru.
  • Alimente perisabile. Atunci când sunt temperaturi caniculare, evită să lași în mașină alimente, mai ales cele perisabile. Acestea pot fi o cauză a apariției bolilor transmise de alimente. Dacă ai uitat alimente în mașină timp îndelungat, pentru a evita îmbolnăviri, aruncă-le la gunoi.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol