28 aprilie 2024, 16:19

ASTĂZI vor suna sirenele de alarmare a populației. Este un EXERCIȚIU NAȚIONAL de verificare

Astăzi, în intervalul orar 10:00 – 11:00, va avea loc la nivel național exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”.

Sirenele de alarmare din toată țara vor suna astăzi, începând de la ora 10.00, într-un exercițiu național de verificare a funcționării acestora. Autoritățile cer populației să își păstreze calmul și informează că în cazul suprapunerii exercițiului cu situații reale de pericol va fi utilizat sistemul RO-ALERT.

Timp de o oră, vor fi testate toate tipurile de sunete ale sirenelor instalate pe clădiri și instituții publice, inclusiv cele de “alarmă la dezastru” și de “atac aerian”. Departamentul pentru Situații de urgență recomandă cetățenilor “să rămână calmi și să fie receptivi la informațiile oferite de autorități”. În cazul unor situații reale de pericol care s-ar suprapune pe intervalul exerciíului, vor fi transmise informații și instrucțiuni prin intermediul sistemului de alarmare pe telefon, RO-ALERT.

DSU consideră că populația va avea oportunitatea de a se familiariza cu procedurile de siguranță și va fi pregătită în cazul unor situații neprevăzute.

Semnificațiile sunetelor de alarmare ale sirenelor sunt următoarele:

  • Alarma pentru dezastre este compusă din 5 sunete, 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Prealarma aeriană este compusă din 3 sunete, 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Alarma aeriană se compune din 15 sunete, 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

În contextul situației actuale, InfoCons vine în sprijinul cetățenilor cu Aplicația Gratuită InfoCons, ce cuprinde informații utile în 33 de limbi, unică la nivel international, dezvoltată independent și transparent și în strânsă legătură cu Programul de Informare la nivel internațional Consumers Protection , care iti pune la dispozitie :

Numerele utile și de urgență la nivel județean, national și international ce pot fi apelate și off-line regăsite în secțiunea SOS.

Aplicația InfoCons cuprinde numerele pentru Urgențe, Ambulanță, Poliție, Pompieri, Protecția Consumatorului, Protecția Copilului etc. în secțiunea SOS – denumire pe care o poartă și butonul de pe prima pagină a aplicației – pe care orice cetățean îl poate apăsa la nevoie.

„În contextul actual geopolitic și situației globale de securitate, accesul direct, GRATUIT și nemijlocit la informare cu privire la soluționarea unor probleme imediate de tip acces la numere de telefon de urgență, trebuie să fie o normalitate indiferent de etnie, sex, vârsta, religie, cetățenie și în acest considerent, InfoCons aduce în premieră, la nivel global, prima soluție unitară prin care cetațeanul poate avea acces direct, simplu și eficient la numere de telefon de urgență în cadrul Aplicatiei Inovative, Unice la nivel global, InfoCons”, declară Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Harta cu adăposturile de protecție civilă din România ce poate fi consultată în funcție de locația fiecărui cetățean .

Aplicația InfoCons pune la dispoziția consumatorilor, în aceeași secțiune SOS,  lista adăposturilor de protecție civilă din România. Astfel, în funcție de zona aleasă de fiecare consumator în parte, aplicația generează automat harta cu adăposturile de protecție civilă. În cazul situațiilor de urgență majoră, consumatorii pot apela la această hartă pentru a alege cele mai apropiate adăposturi pentru protecție civilă. Pe teritoriul României se regăsesc 4538 de adăposturi de protecție civică care sunt distribuite în toate județele țării

Dreptul la informare este un drept fundamental al cetățenilor, iar mai ales în situațiile de urgență, acest drept este unul esențial. În momentele de criză, orice minut contează și poate face diferența. Astfel, scurtarea procesului de căutare a numerelor de urgență prin colectarea acestora într-o singură aplicație înseamnă câștigarea unor minute în plus, minute care în unele situații sunt esențiale.

Semnalele de alarmare a populaţiei şi semnificația acestora:

PREALARMA AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.

ALARMA AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.

ALARMA LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.

ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol