4 mai 2024, 19:40

Municipalitățile germane cer mai mulți bani de la Guvern pentru a proteja populația civilă în caz de război, inclusiv mai multe adăposturi

Municipalitățile germane au cerut mai mulți bani de la Guvern pentru a proteja populația civilă în caz de război, inclusiv mai multe adăposturi, relatează agenția germană de presă DPA.

Apelul din partea Asociației Orașelor și Municipiilor vine în momentul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră în al treilea an și la o zi după ce ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania trebuie să ofere o mai mare protecție civilă populației sale.

Pistorius a făcut aceste observații în timpul unei vizite la unitățile de protecție civilă finlandeze.

Germania nu a avut niciodată adăposturi pentru toți locuitorii săi, în prezent aproximativ 84,6 milioane de oameni, iar de la sfârșitul Războiului Rece, a vândut instalațiile de stat existente sau a lăsat unele dintre ele în paragină.

Chiar și în timpul Războiului Rece, Germania avea doar buncăre pentru zece la sută din populație, a spus Pistorius, adăugând că problema va fi dezbătută de Consiliul de Miniștri.

Ministrul german al Apărării a fost impresionat de abordarea finlandeză a unei apărări absolute și globale și de nivelul ridicat de aprobare în țările nordice a unei apărări care nu pare militaristă sau alarmistă.

„Acum nu este vorba doar despre capacitatea Bundeswehr (Forțele armate germane) de a se apăra. Este vorba despre protejarea populației de pericolele legate de război în general”, a declarat André Berghegger, care conduce Asociația orașelor și municipalităților, pentru publicațiile grupului de edituri Funke.

Berghegger a făcut aluzie la un fond special de 100 de miliarde de euro (109 miliarde de dolari) creat de Berlin pentru a rezolva deficiențele majore ale Armatei după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Guvernul trebuie să „strângă sume mari de bani pentru a garanta rezistența acasă”, a spus Berghegger, cerând cel puțin 1 miliard de euro în fiecare dintre următorii zece ani pentru a proteja populația civilă.

Fondurile ar trebui să provină de la bugetul federal obișnuit, a adăugat Berghegger, cerând să se construiască mai multe buncăre, deoarece dintre cele 2.000 de adăposturi publice din Războiul Rece rămân doar 600, care ar putea găzdui aproximativ 500.000 de oameni.

„Este urgent să repunem în funcțiune adăposturile închise”, a subliniat el, în timp ce a cerut să fie construite adăposturi noi, moderne. Potrivit lui Berghegger, parcările subterane și tunelurile de metrou ar putea fi folosite și în centrele urbane.

Berghegger a cerut, de asemenea, să fie instalate mai multe sirene. „Am face bine să nu depindem doar de aplicațiile de telefonie mobilă”, a spus el, adăugând că nicio municipalitate nu ar trebui să rămână fără sirene.

„Avem nevoie de o combinație largă de dispozitive digitale și analogice. Aceasta include aplicații, radio și televiziune, panouri de afișare și, desigur, sirene”, a spus el.

În 14 martie, exercițiu de alarmare a populației

Un alt WARNTAG, sau Zi de Avertizare, se apropie în Renania de Nord-Westfalia. Pe 14 martie, la ora 11:00, sirenele și telefoanele vor suna în multe orașe. În acest fel, landul german își pregătește cetățenii pentru situații de criză.

Următorul mesaj va fi trimis și utilizatorilor prin intermediul rețelei de telefonie mobilă: „ O alertă de testare la nivel național este în curs de desfășurare în Renania de Nord-Westfalia. NU ESTE PERICOL pentru societate. Numerele de urgență ale pompierilor și ale poliției ar trebui să fie libere, astfel încât să poată fi efectuate apeluri de urgență.”

Următorul WARNATG la nivel național din Germania este pe 12 septembrie 2024. În această zi, vor suna sirenele și telefoanele vor suna în toată țara, potrivit RUHR24.de

Foto: sistem de alarmare a populației la Hanovra. Autor: Julian Stratenschulte/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol