9 mai 2021, 22:10

Teste HIV auto-administrate, disponibile la preț mic în 135 de țări

Țările dezavantajate vor putea accesa mai ușor screening-ul HIV, datorită reducerii prețului testelor, ajungând acum la mai puțin de doi dolari pe bucată, a anunțat organizația internațională Unitaid. Accesul la auto-testare este un factor critic în atingerea obiectivului global de a ne asigura că 90% dintre persoanele infectate cu HIV își cunosc starea. În ultimii șase ani, proporția a trecut deja de la 45 % la 81%.

Acordul anunțat este punctul culminant al unei cereri de propuneri lansate de Unitaid și ONG-ul Population Services International (PSI) în 2020 pentru a promova accesul echitabil la aceste teste. Scopul final este de a permite celor opt milioane de persoane despre care se crede că nu își cunosc statutul de HIV să afle dacă sunt HIV pozitive și să primească tratament. Autotestele au avut un efect pozitiv asupra programului HIV, permițându-i să ajungă la bărbați și la femei cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani, precum și la principalele grupuri de populație țintă. Prețurile mai mici se vor traduce în cantități mai mari și în extinderea programului.

Autotestul HIV conceput de Mylan și fabricat de Atomo Diagnostics Limited precum și un alt autotest HIV folosind o probă de sânge, dezvoltat recent de Abbott vor forma astfel baza unui program pentru extinderea accesului la testele lansate de Unitaid, în cadrul cărora vor fi distribuite aproximativ un milion de teste, pentru a stimula cererea internă în țările eligibile.

Foto: „Rapid HIV test”, UNICEF Ethiopia, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.