28 aprilie 2024, 20:37

Timișoara găzduiește prima conferință internațională de Stomatologie Pediatrică din România

În perioada 27-29 octombrie 2023, Asociația de Prevenire, Educație și Intervenție în Stomatologia Pediatrică organizează la Timișoara prima ediție a conferinței internaționale „SMART PEDODONTICS: Next Level in Pedodontics. A shared view for all dentists”.

Astfel, peste 170 de medici din România, Serbia, Rep. Moldova, Elveția, Cehia, împreună cu lectori internaționali se vor alătura primului eveniment internațional adresat stomatologiei pediatrice din România, la Timișoara.

Conferința va avea loc în perioada 27-29 octombrie 2023, în sala multifuncțională a Consiliului Județean din Timișoara, scrie Tion

Situația stomatologiei pediatrice în Timișoara

În Timișoara, doar în 4% din clinicile existente se tratează și copii de către medici care practică exclusiv pedodonție și sunt doar câteva clinici exclusiv specializate și dedicate stomatologie pediatrice.

Cei mai mulți dintre copii cu vârste din ce în ce mai mici ajung în urgențe sau cu urgențe stomatologice serioase și necesită tratamente complexe, unele sub anestezie generală.

Dacă lucrurile s-ar lua treptat după un protocol stabilit național și o monitorizare eficientă din partea medicului curant, care să vadă regulat copilul încă din faza în care nu s-a instalat patologia carioasă, s-ar putea evita toate neplăcerile!

SMART Pedodontics

A fost creat tocmai pentru a pune România pe harta europeană în ce privește stomatologia pediatrică.

„Susținem, sprijinim, dezvoltarea și actualizarea medicilor stomatologi cu informații și tehnici actualizate la nivel internațional în cea ce privește abordarea și tratamentul stomatologic atraumatic și eficient al micului pacient”, spun organizatorii.

Cei prezenți la eveniment vor avea parte de un maraton de trei zile cu prezentări, sesiuni DEMO, workshopuri HANDS-ON, zona expozițională cu produse dedicate tratamentelor dentare inovative.

Subiectele atinse pe durata celor trei zile de maraton sunt:

  • Managementul comportamental al copiilor în cabinet
  • Stomatologia bebelușilor: cum să previi, diagnostica și trata bebelușii.
  • Tehnici și protocoale minim invazive de tratament.(ex: Gentle Hands Burs, Hall Technique, SMART Technique, MID)
  • Traumatisme dentare la copii
  • Gestionarea tratamentelor pulpare
  • Restaurări estetice pe dinți temporari
  • Gestionarea pacienților mai puțin cooperanți prin tehnici de sedare.
  • Abordarea leziunilore albe (tratament ICON)
  • Tratamente miofuncționale la copii în dentiția mixtă și relația ortodont-pedodont

Conferința se va desfășura exclusiv în limba engleză.

Stomatologia pediatrică la nivelul țării

România este pe unul din dintre ultimele locuri din Europa la alocarea bugetului pentru stomatologia pediatrică. Se vorbește extrem de puțin despre această ramură a stomatologiei, motiv pentru care medicii la început de drum se îndreaptă către specializări mai cunoscute și avantajoase financiar. România ocupă penultimul loc în UE ca frecvență în cabinetele stomatologice pe an!

Domeniul asistenței medicale stomatologice din România este finanțat de sectorul public de sănătate într-o proporție de DOAR 5%, comparativ cu media europeană de 30%.

Serviciile specializate de stomatologie pediatrică (pedodonție) în mediul rural și în orașele mici sunt de-a dreptul inexistente: 7 din 10 copii din mediul rural nu au fost niciodată la stomatolog.

Pedodonția ca specializarea și ca practică actualizată este încă la început de drum în România. În ultimii 10-15 ani, au început să apară clinici private, dedicate exclusiv tratării copiilor, însă doar în marile orașe.

Abia de 4 ani pedodonția a fost introdusă în cadrul programelor de rezidențiat și avem o primă generație de absolvenți, însă insuficienți pentru a acoperi necesarul raportat la populația infantilă din țara noastră.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol