3 mai 2024, 16:00

Ținutul Buzăului, declarat oficial geoparc internaţional UNESCO

România mai are un geoparc UNESCO.

Ținutul Buzăului a obținut miercuri validarea oficială ca geoparc internațional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.

După Ținutul Hațegului, lumea întreagă va afla acum și de Vulcanii Noroioși, Focul Viu, chihlimbarul roșu de Colți, dar și de Babele de la Ulmet sau domurile de sare.

Toate aceste valori naturale, alături de priceperea localnicilor în a făuri obiecte tradiționale i-au determinat pe specialiștii UNESCO să voteze în unanimitate acordarea statutului de geoparc.

Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găsește în zona de curbură a Carpaților, la tranziția dintre dealuri și munți. Este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de aproape 1036 km2 și care coincide cu limitele administrative a 18 comune. Ținutul este locuit de circa 43,000 de munteni, cu o tradiție a locuirii care se întinde cel puțin până în epoca bronzului.

Ținutul Buzăului este o zonă rurală care atrage, primește și dorește călători. Cu toate acestea, Ținutul nu este o stațiune turistică, ceea ce înseamnă că puritatea naturii și a culturii, dar și stilul de viață al locuitorilor sunt mai importante decât confortul vizitatorilor. Dacă dorești să trăiești o experiență autentică, bogată și greu de uitat, sau dacă vrei să trăiești într-un loc cu adevărat special unde omul se dezvoltă în armonie cu restul naturii, Ținutul Buzăului este locul perfect.

Această zonă de 18 comune, Ţinutul Buzăului, e un teritoriu cu valori atât de speciale, încât au fost recunoscute la nivel internaţional. Este o zonă de dezvoltare, nu e o arie protejată, nu vine cu restricţii, vine cu recomandări şi cu o altă abordare. Este un statut care, dincolo de a fi o validare şi un premiu, este şi o obligaţie. Ne obligă să continuăm dezvoltarea acestei zone şi să ne menţinem statutul„, susține Răzvan-Gabriel Popa, directorul Asociației „Ținutul Buzăului”, potrivit stiri.tvr.ro.

Noul statut va convinge antreprenorii să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural sau de aventură. Toate acestea, fără a provoca un turism de masă în zonă.

sursa foto: casacutei.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol