26 aprilie 2024, 22:35

Top 4 sate românești. Locuri în care se păstrează spiritul național și peisaje de vis

Cauți locuri de vis în România? Iată 4 locuri mai puțin știute cu peisaje rustice superbe, asemeni celor din Elveţia sau Franţa.

 

  1. Şirnea e un sat din Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m.

În 1960 Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România. Poți vizita diferite lăcaşurile de cult, Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei, Peştera şi Cheile Dâmbovicioara, Peştera cu lilieci din satul Peştera, Barajul Pecineagu şi Lacul Vidraru.

sursa foto: lifeandtravel.ro

2. Pleşa

Puţină lume ştie că în Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se găseşte un sat foarte frumos, locuit exclusiv de polonezi. Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români, informează businessmagazin.ro.

sursa foto: Facebook.com

3. Ciocăneşti e alt sat de poveste ce se găsește pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş. Denumirea satului vine de pe vremurile când sătenii făureau arme şi armuri pentru oştile voievozilor Moldovei. Aici poți vizita Casa Muzeu Leonida Ţăran, prima locuinţă din sat care a fost zugrăvită cu motive tradiţionale.

sursa foto: dollo.ro

4. Rimetea

Rimetea e unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Sătenii spun că aici soarele răsare de două ori. Până prin 1960, satului i se spunea Trascau, iar ulterior a fost botezat cu numele de Torocko. În ultimii douăzeci de ani a primit numele de Rimetea, deși germanii îl stiu de Eisenmarkt sau Eisenburg – denumiri care fac referire la casele albe, specifice acestui sat transilvan de poveste.

La Rimetea trebuie neapărat să ajungi dacă îţi plac escaladările şi sporturile aeronautice, pentru că – datorită felului în care e aşezată – Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii. Iar dacă eşti dispus să mai mergi încă 5 kilometri, poţi vizita şi Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sec. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.

Este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

sursa foto: blog.hotelguru.ro

Sursă cover foto: melbournefoodandwine.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol