26 aprilie 2024, 23:14

Topul primăriilor. Care sunt cele mai transparente și cele mai opace primării din România. Topul primăriilor de sector

Asociaţia Funky Citizens anunţă că au fost publicate rezultatele studiului internaţional ”Open Budget Survey 2021” pentru România. În acest studiu este analizat gradul de transparență/deschidere dar și cel de opacitate al primăriilor din România. Iată așadar topul primăriilor.

Transparența și pandemia

”Din păcate, România a sacrificat principiul transparenţei sub pretextul pandemiei şi acum al războiului. De asemenea, înregistrăm scăderi la partea de supervizare a procesului bugetar, deciziile luate pe repede-înainte nelăsând prea mult loc de prea multe analize nici măcar Parlamentului sau altor instituţii cu rol în proces. Aceste două elemente trebuie îmbunătăţite, mai ales acum când ne-am asumat angajamente precum aderarea la OCDE, organism care analizează şi aceste aspecte ale bugetelor publice.” spune Elena Calistru, preşedintele Funky Citizens.

Date obiective

Open Budget Survey este un instrument de cercetare independent, comparativ şi bazat pe date obiective, prin care se evaluează modul în care autorităţile cheltuiesc banii publici prin măsurarea a trei indicatori macro, acceptaţi la nivel internaţional: Transparenţă (în ce măsură are publicul acces la informaţii legate de bugetul de stat), Participarea publicului (în ce măsură există oportunităţi formale prin care cetăţenii pot lua parte la procesul bugetar) și Supervizare bugetară – care este aportul Parlamentului (legiuitorul) şi al Curţii de Conturi (auditorul) în tot procesul Rezultatele sunt analizate de către experţi independenţi folosind o metodologie obiectivă şi riguroasă.

Care sunt cele mai transparente șase primării?

Există o singură Primărie care a luat 9/10 puncte în acest clasament, este vorba de cea a Sectorului 6 din București. De specifivat că anul trecut primăria avea doar 3/10 puncte, iar progresul este uimitor.

Topul continuă cu:

Alexandria 8/10

Braşov 8/10

Deva 8/10

Hunedoara 8/10

Piteşti 8/10

(începând cu locul 7 Primăriile au 7/10 puncte sau mai puțin)

Transparența primăriilor de sector

Sector 6 9/10

Sector 2 7/10

Sector 3 5/10

Sector 5 4/10

Sector 4 4/10

Sector 1 3/10

Primăria Generală: 4/10

Codașele clasamentului

Sunt șapte primării care au obșinut 2 puncte (Beiuș, Caransebeș, Gheorgheni, Lupeni, Motru, Sighetu Marmației, Târgu Secuiesc) și două primării care au obținut un punct: Orăștie și Reșița.

Topul primăriilor. Concluzie

”Anul 2022 a fost un an de aşezare pentru bugetele publice – cel puţin din perspectiva calendarului de aprobare a acestora, cele mai multe dintre municipalităţi au făcut eforturi de a avea bugete noi din primele două luni ale anului. Cu toate însă că bugetele municipalităţilor au fost aprobate ceva mai devreme faţă de 2021, tot suntem departe de calendarul normal şi legal care impune bugete noi pentru un fiscal nou. În acest an, întârzierea a fost de „doar” două luni în cele mai bune dintre cazuri”, a mai transmis organizaţia.

Funky Citizens este partenerul de cercetare pentru România, alăturându-se celor peste o sută de alte ONG-uri şi instituţii academice din lume care au răspuns la cele 228 de întrebări din studiul derulat de ONG-ul International Budget Partnership în cadrul programului Open Budget Initiative.

Studiul poate fi găsit mai jos:

2022-Analiza-Transparenta-bugetelor-de-municipii-Funky-Citizens


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol