23 aprilie 2024, 18:06

Toți oamenii președintelui. BBC a folosit softuri de recunoaștere facială pentru a verifica cine sunt “civilii” care tot apar alături de președintele Putin

Întâlnire cu stewardesele, cu pescarii din nu știu ce insulă, cu “oamenii muncii” dintr-o fabrică, fotografie într-o biserică, fotografie oficială de Anul Nou. Deși persoanele – să nu spunem personajele – din spatele lui Putin sunt din medii diferite și sunt diferit îmbrăcate, avem o senzație de deja-vu. Parcă sunt, cumva, familiare.

Rețele sociale abundă de povești în care se spune că oamenii prietenoși și admirativi din spatele lui Putin sunt cam mereu aceiași…însă greu de verificat acest lucru. Până când BBC a pus la treabă un soft de recunoaștere facială.

Femeia blondă

“Mediile sociale sunt inundate de afirmații, repetate pe site-urile de știri, potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin s-a înconjurat de actori pentru discursul său de Anul Nou și la evenimentele anterioare. Dar care sunt dovezile?” se întreabă BBC

“Am folosit un software de recunoaștere facială pentru a verifica unele dintre aceste afirmații.”

O investigație a BBC Rusia din 2020 a descoperit că unele evenimente prezentate ca fiind conversații improvizate cu oameni obișnuiți, să zicem „de pe stradă”, erau de fapt pline de oficiali locali prietenoși.

Postări pe rețelele de socializare și site-uri de știri precum The Sun și Daily Mail au sugerat că o femeie blondă a jucat diferite personaje la mai multe evenimente anterioare cu Vladimir Putin, inclusiv o excursie de pescuit în 2016 și o slujbă religioasă în 2017.

Alții, inclusiv o știre ucraineană, spun că ea ar putea face parte din Serviciul Federal de Gărzi al Rusiei (FSO).

BBC a folosit un software de recunoaștere facială pentru a compara chipul femeii din fotografia de Anul Nou cu cele din 2016 și 2017, obținând rezultate slabe de potrivire, de 29% și, respectiv, 28%.

„De obicei, un scor de similaritate de 75% sau mai mare ar trebui luat în considerare atunci când se caută o potrivire a identității”, spune profesorul Hassan Ugail, directorul Centrului pentru calcul vizual de la Universitatea din Bradford.

În continuare, am comparat imaginile de la evenimentele desfășurate în 2016 și 2017, care au generat un scor de 99,1%, ceea ce indică în mod clar că acestea două sunt ale aceleiași persoane.

Această femeie a fost identificată în presa rusă drept Larisa Sergukcina. Ambele evenimente la care a apărut au avut loc în regiunea Novgorod, unde este membră a parlamentului regional din partea Partidului Rusia Unită, care îl susține pe Putin.

Când s-au comparat imaginea ei din 2016 din barcă cu portretul oficial al partidului său online, s-a obținut o potrivire de 99,8%. Doamna Sergukcina figurează, de asemenea, ca fondator al unei companii care comercializează pește în Novgorod.

Femeia din fotografia de Anul Nou a fost identificată  în presa rusă drept Anna Sergeevna Sidorenko, căpitan și medic militar. Comparând chipul ei de la eveniment cu o imagine preluată dintr-un interviu video postat online de ziarul rusesc Isvestia, s-a obținut o potrivire de 99,5%. Numele ei apare, de asemenea, pe o listă de membri ai unui regiment militar rusesc publicată de serviciile de informații ucrainene.

Pescarii

S-au analizat apoi afirmațiile despre un grup de bărbați în echipament de pescuit, fotografiați cu Vladimir Putin pe o barcă, în 2016.

Aceiași bărbați, s-a afirmat, au fost, de asemenea, fotografiați la slujba religioasă din 2017.

Comparând fețele de pe barcă cu cele de la biserică prin intermediul unui software de recunoaștere facială, s-au obținut scoruri de similitudine de peste 99% pentru toți cei patru bărbați, așa că identitățile lor au fost în continuare cercetate.

S-au găsit dovezi că toți au lucrat în regiunea Novgorod și cel puțin trei dintre ei par a fi pescari.

Aleksei Liașenko (1) este liderul echipajului de pescari fotografiat alături de dl Putin. Se știe acest lucru din conturile sale de pe rețelele de socializare, precum și din profilurile publicate online despre echipaj.

Evgheni Liașenko (5 ani) este fiul lui Aleksey. El este, de asemenea, menționat în profil ca făcând parte din aceeași echipă. Atât Aleksei, cât și Evgheni au conturi de socializare care confirmă că sunt tată și fiu.

Potrivit aceluiași profil, echipajul face parte din conglomeratul agricol local numit Evrokhimservis, al cărui director general adjunct este Larisa Sergukcina (3).

Serghei Alexandrov (2) este citat în presa rusă ca fiind pescar. S-a găsit profilul de socializare care îl arată pe o barcă purtând haine de pescar.

O altă imagine postată online susține că doi dintre acești pescari s-au întâlnit cu Vladimir Putin, dându-se drept fermieri în regiunea Stavropol. Însă, atunci când se compară fețele fermierilor evidențiați cu cele ale celor doi pescari, recunoașterea facială arată o asemănare mai mică de 8% pentru ambii.

Celebra vânzătoare de înghețată

În trecut, au existat alte câteva exemple în care femei blonde au fost evidențiate ca potențiali actori la evenimente, inclusiv două fotografii cu o femeie care îi servea înghețată lui Putin la un spectacol aviatic în 2017 și 2019.

Imaginile de aici sunt din lateral și de rezoluție mai mică, ceea ce face ca recunoașterea facială să nu fie fiabilă, așa că, spune BBC, “nu o putem folosi pentru a trage o concluzie”.

Dar BBC a găsit un interviu la televiziunea rusă în 2019 cu o femeie înregistrată susținând că ea este vânzătoarea de înghețată care l-a servit pe președinte în ambele ocazii.

Și dacă sunt aceeași persoană, acest lucru nu ar fi deosebit de surprinzător, având în vedere că ambele sunt făcute la același spectacol aerian, vizitat de Putin la doi ani distanță.

Oamenii au susținut că aceeași femeie care i-a vândut înghețată lui Putin s-a dat drept membră a personalului de la Aeroflot, o compania aeriană rusă, dar, din nou, recunoașterea facială nu este un instrument de încredere cu care să se compare imaginile în acest caz.

De asemenea, a existat un exemplu în luna mai, când oamenii au afirmat că un soldat rănit care l-a întâlnit pe Putin în timpul unei vizite la spital fusese fotografiat anterior cu acesta într-o fabrică.

Cu toate acestea, atunci când treceți fețele bărbaților din ambele evenimente prin recunoașterea facială, aceasta arată o similitudine de aproximativ 25%, ceea ce indică faptul că nu există o potrivire.

in perioada interbelica, transportul comercial de marfuri pe Canalul Bega ajungea pana la 250.000 de tone anual. Canalul era important si pentru transportul de pasageri. In anul 1944, s-au transportat 500.000 de pasageri.

In anul 1958, pe Canalul Bega a fost inchis transportul de marfa, iar in anul 1967 a fost inchis transportul de pasageri. Construit in anul 1732, Canalul Bega a devenit primul canal navigabil de pe teritoriul actual al Romaniei. Lungimea totala navigabila era de 116 kilometri, respectiv 44 de kilometri in Romania si 72 de kilometri in Serbia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol