9 mai 2024, 1:13

Tragedie la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Bolnavi de COVID intubați, decedați în incendiu

Zece pacienți au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, a declarat la Digi24 purtătoarea de cuvânt a instituției medicale.

Este vorba despre un spital suport COVID, unde se află internați în acest moment circa 400 de pacienți.

La secția de terapie intensivă se afla de gardă un singur medic, alături de mai multe asistente.

Sursa foto: Exploziv TV Neamț

Sursa foto: Exploziv TV Neamț

UPDATE

În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. O asistentă a suferit, la rândul ei, arsuri pe membrele inferioare, dar se află în afara oricărui pericol.

Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.

Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.

UPDATE

În urma incendiului, 10 persoane au decedat și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 40% din suprafața corporală.

Alți 8 pacienți, internați într-un salon alăturat, care au fost salvați, vor fi transportați la Spitalul Județean Iași.

”O ambulanță SMURD cu medic și o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași”, a transmis în urmă cu puțin timp IGSU, citat de stiripesurse.ro.

Tragedia amintește, din păcate, de alte două tragedii de proporții, incendiul de la Maternitatea Giulești, din București, și incendiul de la Clubul Colectiv.

Detalii

Cei decedați erau bolnavi de COVID-19 și erau intubați la terapie intensivă. În secție se aflau în total 16 pacienți.

Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.

Inițial, au intervenit cadrele medicale, care au încercat să stingă incendiul și să acorde ajutor pacienților. Atunci medicul de gardă ar fi suferit arsuri, potrivit unor surse.

UPDATE

Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum este în stare critică, a declarat directorul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu, informează Mediafax.

Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arși de la Iași. Acesta ar avea arsuri pe aproape tot corpul.

UPDATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a plecat de urgență la Piatra Neamț pentru a verifica situația de la fața locului. La spitalul din Piatra Neamț a fost instituită o celulă de criză, iar planul roșu a fost activat.

Zece oameni au murit la secția de terapie intensivă la Piatra Neamț în urma unui incendiu, iar alte persoane sunt rănite.

UPDATE

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie preia ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, anunţă România TV.

ZECE persoane au murit într-un incediu la Spitalul din Piatra Neamţ. Cele 10 victime erau pacienţi. Alte persoane au fost rănite grav, inclusiv medicul de gardă.

Conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț a decis să-i transfere pe pacienții ATI care se aflau lângă salonul care a luat foc. Mai multe autospeciale de la Iași au plecat la Piatra Neamț pentru a-i lua pe bolnavi. Tot la Iași este transferat și medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienții morți în incendiul de la ATI.

Potrivit Digi 24, procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob vor instrumenta ancheta. Marius Iacob, fost procuror-şef adjunct al DNA, care a instrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești, ar fi plecat spre Piatra Neamț.  Eduard Mihai Ilie a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv.

UPDATE

La Ministerul Afacerilor Interne a fost creată o celulă de criză în cazul incendiului de la Iași, formată din premierul Ludovic Orban, șeful DSU Raed Arafat și secretarul de stat Bogdan Despescu.

Cei trei comunică și își coordonează activitățile pentru a gestiona cât mai bine situația.

UPDATE

Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ, se află la locul incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde 10 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit. Edilul a avut o intervenţie telefonică la Digi 24, unde a afirmat că este un eveniment asemănător tragediei din clubul Colectiv din 2015.

„Pacienţii aflaţi în stare gravă sunt în curs de stabilizare pentru a fi trimişi la Iaşi. Despre cauze nu putem vorbi decât ca presupuneri. Cei de la ISU fac verificări şi vor comunica public. Au fost chemaţi medici de acasă. E un ”Colectiv”. E o tragedie. Chiar am văzut un domn care îşi recunoştea mama. Sunt două saloane de Terapie Intensivă. Într-un salon au fost flăcări, în celălalt a migrat fumul”, a declarat primarul.

UPDATE

IMAGINI ÎN EXCLUSIVITATE DE LA SECȚIA ATI AFECTATĂ DE INCENDIU, DE LA EXPLOZIV TV NEAMȚ

‼️ IMAGINI ÎN EXCLUSIVITATE!

⬆️ Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență
(SJU) Piatra Neamț…

Publicată de Exploziv TV Neamt pe Sâmbătă, 14 noiembrie 2020

UPDATE

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a transmis un mesaj de condoleanțe după incendiul devastator de la Piatra Neamț. Potrivit acestuia, printre victime se află și preotul Ioan Antistescu, care se luptă pentru propria viață, potrivit stiripesurse.ro.

„Cu profundă durere am aflat de tragicul incendiu petrecut la Secția ATI din cadrul Spitalului Suport Covid din Piatra Neamț în care și-au pierdut viața, potrivit informațiilor oficiale pe care le avem în acest moment, 10 dintre pacienții internați aici.

În aceste momente de grea încercare suntem alături de familiile îndurerate ale căror apropiați și-au pierdut viața în această tragedie, rugând pe Dumnezeu să odihnească în Raiul desfătării sufletele celor pe care i-a chemat, iar celor care au fost victime directe sau colaterale ale acestei tragedii, Dumnezeu să le toarne ulei și vin pe rănile lor trupești și sufletești.

În mod deosebit, îndemn slujitorii sfintelor altare ca mâine, la Proscomidie, să adauge o miridă și să înalțe rugăciuni speciale pentru cei bolnavi de aici și de pretutindeni, dar în mod deosebit să înalțe un gând la Dumnezeu pentru părintele Ioan Antistescu, un om al liturghiei, care în aceste momente se află în spitalul de la Piatra Neamț luptându-se pentru propria viață.

Reamintim preacucernicilor părinți să continuie rugăciunile pentru îndepărtarea molimei și să citească rugăciunea specială la sfârșitul Sfintei Liturghii stabilite de cancelaria Sfântului Sinod.

Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să primească în Împărăția Sa și să odihnească sufletele celor pe care i-a chemat la Sine, celor rămași în „valea plângerii acestei vieți” să le dăruiască răbdare în suferință, iar cadrelor medicale care se preocupă de îngrijirea lor și lucrează sub mantia iubirii Sale milostive, să le dăruiască răbdare și pricepere pentru tămăduirea grabnică a celor pe care îi îngrijesc!”, a declarat Arhiepiscopul Romanului și Bacăului Ioachim.

UPDATE

Colegiul Medicilor din România exprimă regretul și transmite condoleanțe pentru victimele incendiului din această seară care s-a produs în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, informează digi24.ro.

„Suntem, de asemenea, alături de colegul nostru medic aflat de serviciu și care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie încercând, potrivit informațiilor, să salveze pacienții. Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii! Am avut incendiul de la Maternitatea Giulești, iar acum această tragedie care poate arată și infrastructura deficitară a spitalelor”, declară într-un comunicat prof. dr. Daniel Coriu.

Medicul care a suferit arsuri grave în special pe membre are 42 de ani, era de gardă și a sărit efectiv în flăcări încercând să salveze pacienții. El va fi transferat la Spitalul Floreasca din Capitală.

UPDATE

„Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor”, scrie președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

UPDATE

Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț, doctorul Denciu, a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum ambii din în stare critică.

Surse din rândul forţelor de intervenţie de la Spitalul din Piatra Neamţ au declarat, pentru MEDIAFAX, că există acord pentru transferul medicului erou, care a fost rănit grav încercând să îşi salveze pacienţii internaţi la Terapie Intensivă.

Medicul ar urma să fie transportat la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia.

Pentru transfer, medicul va fi adus la Bucureşti, unde i se va face o evaluare la Spitalul Floreasca.

Medicul Cătălin Denciu are arsuri grave pe aproape tot corpul.

O decizie finală ar urma să fie luată duminică dimineaţă.

UPDATE

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că o aeronavă de transport C-27J Spartan va decola, în noaptea de sâmbătă spre duminică, spre Iaşi pentru o misiune evacuare medicală, ca urmare a incendiului izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

Misiune umanitară a Forţelor Aeriene Române

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru…

Publicată de Forţele Aeriene Române pe Sâmbătă, 14 noiembrie 2020

„Referitor la situaţia de la Piatra Neamţ, putem confirma că Forţele Aeriene pregătesc o misiune de evacuare medicală de la Iaşi către Bucureşti, cu o aeronavă de transport C-27J Spartan. Aeronava va decola în această noapte către Iaşi, de pe Baza 90 Transport Otopeni”, informează MApN.

UPDATE

Medicul rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a fost adus la Bucureşti în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și a fost pregătit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru a fi transportat la o unitate medicală din Belgia.

Aeronava militară care îl transportă pe medic a decolat la 07:30 de la Baza 90 din Otopeni. La bord este o echipă medicală care îi va supraveghea starea în permanență. Avionul va ateriza pe un aeroport militar din Bruxelles.

Medicul care a suferit arsuri grave în incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț este Cătălin Denciu și era de gardă la momentul tragediei. El are arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienți care erau internați în stare critică, cu Covid-19.

UPDATE

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, spune că în ceea ce privește secțiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienții cu SARS-CoV-2, lucrurile sunt complicate, pentru că aparatele lucrează la capacitate maximă și nu sunt calibrate pentru debite atât de mari.

„Când vorbim de secţiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienţii cu infecţii SARS-CoV-2, lucrurile sunt mai mult decât complicate. Se lucrează la capacitate maximă, medicii tratează pacienţi cu forme critice, cu o evoluţie imprevizibilă. Trebuie să fie îmbrăcaţi în costume speciale, stau intervale lungi de timp îmbrăcaţi în acest fel, este foarte complicată situaţia. Sunt câteva săptămâni bune, asta nu înseamnă că la începutul pandemiei nu erau pacienţi”, spune dr. Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș.

Din luna martie şi mai ales din luna aprilie, terapiile intensive au lucrat mai mult decât intens, dar, spune dr. Marinescu, în ultimele săptămâni a fost mai mult de atât.

„Ce se întâmplă în ultimele săptămâni însă e mai mult de atât. Am ajuns în punctul în care să nu existe un loc liber zile în şir e clar că e o situaţie complicată şi nu numai la Matei Balş, asta se întâmplă cu toate terapiile intensive care se ocupă de Covid 19. Întotdeauna au fost şi înainte de pandemie de terapie intensivă erau folosite aceste instalaţii de oxigen. Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie. De asemenea suprasolicitarea în condiţii de pandemie pentru aceste instalaţii de oxigen apare foarte frecvent. Ele nu au fost calibrate pentru debite atât de mari, iar în infecţia cu SARS-CoV-2 pacientul are un necesar foarte mare de oxigen”, a mai spus medicul.

Medicul Adrian Marinescu spune că acest risc este și în secţiile normale și cu atât mai mare în secțiile de terapie intensivă. Instalațiile trebuie să fie supravegheate în permanență, potrivit stiripesurse.ro.

„Din păcate cei mai mulţi pacienţi internaţi sunt cu forme severe şi au nevoie de oxigen. Există soluţii, aceste instalaţii trebuie supravegheate în permanenţă, trebuie urmărite din punct de vedere tehnic, trebuie calibrate în aşa fel încât să nu funcţioneze la o capacitate maximă. Asta înseamnă că de multe ori trebuie făcute şi intervenţii astfel încât să se potrivească pentru necesarul din pandemie. Noi la institutul Matei Balş asta am făcut. Există şi o firmă care se ocupă de asta, dar şi institutul monitorizează aceste lucruri la intervale clare de timp. Exista o acreditare care presupune printre alte puncte şi acest aspect, deci lucrurile sunt atent monitorizate pentru că instalaţiile de oxigen reprezintă un risc mare de a duce la o explozie, lucrul acesta este bine ştiut”, a mai spus medicul.

UPDATE

Premierul Ludovic Orban va avea, duminică, la Palatul Victoria, o şedinţă de lucru cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Şedinţa începe la ora 10:00, conform anunţului Guvernului.

CINCI ANI: Nu am învăţat nimic din tragedia de la clubul Colectiv. Ce va fi, dacă va mai fi?


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol