27 aprilie 2024, 7:20

Treceți în agendă! Noaptea Muzeelor 2021, 12 iunie. 185 de spații culturale din 72 de localități

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online. Noaptea Muzeelor 2021 – să vedem ce ne așteaptă…

Activitățile din Noaptea Muzeelor sunt oferite anul acesta iubitorilor de cultură de către muzee și case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane și studiouri creative, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcașe de cult sau case ale experimentelor.

Noaptea Muzeelor este una dintre cele mai apreciate mărci culturale și este organizată anual de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat de public cu mare interes, în fiecare an.

Noaptea Muzeelor 2021. Proiecte culturale diverse

Impresionant pentru această ediție este gradul de mobilizare, precum și diversitatea entitităților și a proiectelor culturale înscrise pentru 12 iunie, cu organizații ce provin din toată țara, atât din București sau marile centre culturale, cât și din orașe mai mici, comune sau chiar sate.

Astfel, Noaptea Muzeelor 2021 este prezentă în 185 de spații culturale din 72 de localități, provenind din 37 de județe ale țării. Dintre acestea, 43 de puncte culturale de interes sunt răspândite numai în București, adevărate „camere urbane” în care publicul se poate bucura de o serie de intervenții artistice și culturale inedite și interactive.

Muzeul Național de Geologie din București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și marea majoritate a muzeelor Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

Câteva exemple. Noaptea Muzeelor 2021

În premieră, expoziția „Identități Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidența BRD Scena 9 din București, la fel ca și expozițiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-TurnuSeverin, un muzeu-hub cu instalații interactive, animații și reconstituiri istorice legate de elementul apei.

Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent și Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămășeni, jud. Neamț.

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor sunt disponibile pe canalul Noaptea Muzeelor- AICI, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

„De la Comana la Iași, de la București la Aiud și de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, ediția Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colțurile țării și este foarte efervescentă, creativă și incluzivă. Avem peste 180 de activări artistice în toată țara și ne bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în mediul online, putem invita publicul și comunitățile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca în vremurile bune”, a declarat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Țăranului

La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 12 iunie 2021, vizitați patru expoziții temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a reintrat, încă, în funcțiune.

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: între orele 18.00 – 21.30 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). Intrarea este liberă.

EVENIMENTE:

[În]toarcem tradiția spre viitor
Expoziția de artă despre cânepă
Deschisă la Sala Tancred Bănățeanu

Expoziția aduce la un loc viziunile artistului internațional Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, artistului contemporan și designer-ul brand-ului PATZAIKIN, Oláh Gyárfás și a Floricăi Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, Director și Co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băița, România, privind cânepa, abordată pe mai multe niveluri: expoziție de artă/ instalații și performance, completate prin conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, precum și lansarea oficială a primului cluster național dedicat cânepii.

Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon
Expoziţie deschisă la Sala Irina Nicolau

Expoziția dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, dar și fotografii create de fotografi necunoscuți din prima jumătate a secolului al XX-lea. Locuind în Băița, județul Hunedoara, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru), dar au realizat și fotografii colorate și în culori.

Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Muzeul Textilelor, Ana Tripon, Familia Nicșa, Elena Țucă și Victoria Tripon.

Zenit
Expoziţie deschisă la Sala Acvariu

Zenitul este amiaza, punctul de maximă luminozitate a soarelui, apogeul luminii din parcursul zilei, tot astfel cum Solstițiul de Vară marchează apogeul luminii din parcursul anului calendaristic. Expoziția ZENIT își propune să celebreze miracolul luminii și al vieții și cuprinde zilele din an în care natura se regăsește în punctul maxim vegetativ. Plecând de la acest pretext, artistele și artiștii propun o serie de lucrări, instalații și intervenții site-specific – în strânsă legătură cu „anatomia” spațiului gazdă, Sala Acvariu a MNŢR, un spațiu de trecere, luminat natural.

MOME Thirtythree
Noile orizonturi ale fotografiei la Universitatea de Artă Moholy-Nagy
Expoziţie deschisă la Sala Noua Galerie

În expoziţie sunt expuse lucrările artiștilor fotografi care au absolvit specializarea foto din cadrul MOME. Expoziția este o retrospectivă asupra celor peste 33 de ani din istoria Departamentului foto din cadrul MOME.

Târgul 100 de Tradiţii Româneşti

Meşteri populari şi meşteşugari vor fi prezenți în curtea muzeului cu creaţii care păstrează tradiţiile româneşti. Publicul este aşteptat să viziteze târgul, unde sunt expuse straie şi măști populare, ceramică, icoane, zgărdane, pristolnice, obiecte de gospodărie din lemn crestat, decorațiuni din lavandă, bundițe din piele brodate cu motive tradiționale, vestimentație din lână împâslită. Ca la orice târg tradițional, vizitatorii sunt îmbiaţi cu mâncare proaspăt gătită, bucătarii vor prepara ciorbă țărnească de pui cu găluște, gulaș de vită la ceaun, frigărui și păstrăv la grătar, dar şi fel de fel de plăcinte.

Concerte Cantus Mundi

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După 10 ani de activitate, Programul reunește sub umbrela sa peste 1.660 de coruri. 60.000 de copii și tineri, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Muzeul Naţional al Ţăranului român vă aşteaptă sâmbătă, 12 iunie, la concerte:

12.00 – 12.15 – Recital Grupul vocal „Happy Voice”, solistă Ana Ilie, coordonator Georgeta Șerban
12.15 – 12.30 – Recital Corul „Vocea Copilăriei”, dirijor Crăița Ghilerdea, profesor de muzică și formator Cantus Mundi


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol