25 aprilie 2024, 9:40

Trei scenarii privind evoluția pandemiei de COVID-19 în 2022

În timp ce multe țări se confruntă cu o revenire a îmbolnăvirilor de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat, la 31 martie, o versiune revizuită – a treia – a planului său strategic de combatere a pandemiei,  Aceasta prezintă cele trei variante pe care virusul le-ar putea împrumuta în timpul anul 2022, scrie L’Express.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, speră că acest plan va fi ultimul, la mai bine de doi ani după ce au apărut primele cazuri de Covid-19 în China.

În forma sa actuală, „virusul are încă multă energie”

Scenariile potențiale pentru evoluția pandemiei au grade diferite de gravitate. „Pe baza a ceea ce știm acum, scenariul cel mai probabil este că virusul va continua să evolueze, dar severitatea bolii pe care o provoacă va scădea pe masură ce imunitatea crește, datorită vaccinării și infecțiilor”, a explicat, în timpul unui briefing de presă, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vârfurile de infectare pot reapărea din când în când pe măsură ce imunitatea scade. Acest lucru ar necesita vaccinări de rapel, în special pentru persoanele vulnerabile.

Variante mai puțin severe, și nu va fi nevoie de noi vaccinuri

În cea mai optimistă situație, „am vedea că apar variante mai puțin severe și nu va fi nevoie de noi formule de doze de rapel și vaccinuri” care să protejeze împotriva lor, a detaliat directorul general al OMS. O variantă în care Maria Van Kerkhove, care supraveghează lupta împotriva Covid-19 pentru organizație, nu crede. Chiar și în forma sa actuală, „virusul are încă multă energie”, a spus ea.

Cel mai rău caz: „un virus mai virulent și mai transmisibil”

În cele din urmă, în cel mai rău caz, Tedros Adhanom Ghebreyesus evocă „apariția unui virus mai virulent și mai transmisibil”. În fața acestei noi amenințări, protecția populațiilor – datorită unei vaccinări sau infecții anterioare – împotriva formelor severe de îmbolnăvire sau deces se va diminua rapid.”

Potrivit acestuia, atunci ar fi necesar să se modifice foarte mult vaccinurile existente și să se asigure că acestea sunt distribuite celor mai vulnerabile persoane.

Săptămâna trecută, peste 10 milioane de oameni au fost infectați și 45.000 au murit, potrivit cifrelor transmise OMS, în timp ce varianta Omicron este în mare măsură majoritară. Numărul lor este cu siguranță subestimat. Multe țări, precum Franța, au ridicat majoritatea restricțiilor de sănătate instituite pentru a controla pandemia. Acest lucru a redus numărul de teste efectuate și, prin urmare, face dificilă măsurarea cu exactitate a cursului actual al pandemiei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol