2 mai 2024, 10:45

Tu cât de des schimbi fețele pernelor? Experții au dat verdictul

În plin sezon al alergiilor, să ne oprim atenția asupra pernelor pe care ne odihnim capul în fiecare noapte. Deși poate nu te-ai fi gândit, în perna pe care dormi se pot ascunde acarieni, particule de praf și celule moarte ale pielii. Cum să le cureți, la cât timp să le schimbi și ce perne sunt mai potrivite pentru un somn bun?

Fețele de pernă reprezintă un accesoriu care nu poate fi neglijat atunci când faci alegerile legate de decorul casei tale. Fie că este vorba de cele decorative, din living, fie de cele din dormitor, acestea vor contribui la crearea unei atmosfere plăcute și primitoare în fiecare încăpere.

Majoritatea oamenilor îşi schimbă feţele de pernă împreună cu lenjeria de pat, în medie, o dată la 10 zile, însă specialiștii în dermatologie nu sunt de acord cu acest obicei.

Unul dintre secretele frumuseții tenului

O faţă de pernă curată este unul dintre secretele frumuseţii tenului. Pe faţa de pernă rămân pete de grăsime şi urme de creme, măşti, emulsii, precum şi secreţii naturale, aceasta putând deveni un teren propice pentru răspândirea bacteriilor.

Simpla schimbare a feței de pernă, spălarea, dezinfectarea ei cu substanțe specifice și utilizarea fierului de călcat nu sunt suficiente pentru a ne proteja de efectul acestui focar organic. În timp ce unii microbi pot fi găsiți numai în pernele din spitale sau hoteluri, alții își pot face cuiburile în pernele din locuința noastră, spun oamenii de știință.

Specialiștii au analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în ele. În unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecții respiratorii, de la acarieni, la mucegaiul microscopic răspunzător de aspergiloza pulmonară cronică, o boală de plămâni gravă. Cel mai adesea, mucegaiul poate duce la reacții alergice, iar cele mai expuse sunt persoanele care suferă de astm, fumătorii sau cei care au o afecțiune cronică la nivelul plămânilor și căilor respiratorii, notează dr. Laura Mocanu , medic specialist dermato-venerologie, conform doc.ro.

Profesorul David Denning, expert în boli infecțioase, afirma că este posibil ca aspergiloza pulmonară cronică să fie cauzată de afecțiuni preexistente pulmonare, moștenirea genetică și expunerea îndelungată la ciuperca Aspergillus, iar în propriul pat, în pernele și în saltelele noastre, acestea își pot face cel mai comod culcuș.

Pernele și bacteriile

Bacteriile pătrund cu uşurinţă în dermă în timpul somnului, după care devin cauza unor erupţii cutanate. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să ştim cât de des este indicat să schimbăm husa pernei de dormit, scrie acasa.ro.

Dermatologii şi cosmeticienii susţin că acest lucru este greşit. Experţii Academiei Americane de Dermatologie precizează că în fiecare zi, o persoană pierde până la 40.000 de celule ale pielii.

De asemenea, se ştie că o persoană petrece cel puţin 7-8 ore în pat, iar până la 50% din aceste celule moarte rămân pe faţa de pernă.

Dacă schimbăm rar faţa de pernă, vor apărea coşuri şi vor fi mult mai multe pe partea pe care dormim. De aceea, schimbarea la timp a lenjeriei de pat este foarte utilă şi importantă pentru frumuseţe.

Recomandarea medicilor dermatologi

Medicii dermatologi afirmă că este necesară schimbarea feţei de pernă de două-trei ori pe săptămână, aceasta fiind cea mai bună metodă de prevenire a erupţiilor cutanate.

De asemenea, e bine ca fețele de pernă să fie călcate mereu înainte de folosire, pentru a le steriliza.

Perna trebuie înlocuită o dată la 1-2 ani şi o dată la şase luni, trebuie spălată.

Cel mai bun material pentru feţele de pernă este mătasea, care îmbogăţeşte pielea în mod natural cu molecule de mătase, netezeşte ridurile şi conferă tenului o strălucire naturală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol