20 aprilie 2024, 7:57

Tulburările psihice care vin după COVID-19

S-a vorbit mult despre sechelele fizice care însoțesc vindecarea după COVID-19 și prea puțin de cele psihice. Tulburările psihice care vin după COVID-19 sunt însă și ele de luat în seamă.

Anxietatea, depresia şi insomnia sunt afecţiunile cele mai întâlnite în rândul pacienţilor care s-au vindecat de COVID-19. Acestea sunt cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit totodată şi riscuri sporite de demenţă. O boală care afectează capacitatea cerebrală.

Matematic, s-a descoperit că peste 20% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt apoi diagnosticate şi cu tulburări psihice. Diagnosticele survin de obicei în primele 90 de zile după infectare.

Tulburările psihice care vin după COVID-19

Este vorba de un studiu nou, publicat în revista The Lancet Psychiatry.

“Mulți au fost îngrijorați că persoanele vindecate de Covid-19 ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta tulburări mentale, iar cercetările noastre arată că acest lucru este foarte posibil”, a afirmat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford, citat de Reuters.

Studiul s-a desfășurat doar în Statele Unite. Cu toate acestea, dat fiind eșantionul  imens (date medicale provenite de la 69 de milioane de pacienți, dintre care 62.000 diagnosticate COVID), se poate spune că acesta poate fi extins la tot mapamondul.

În primele trei luni după ce au prezentat rezultate pozitive la testele de depistare a COVID-19, o cincime dintre supravieţuitori au fost diagnosticaţi în premieră şi cu forme de tulburare psihică. Printre acestea – anxietate, depresie şi insomnie.

Trebuie spus că acest procent este de două ori mai mare decât procentele raportate în cadrul celorlalte grupuri de pacienţi monitorizaţi în aceeaşi perioadă.

Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că persoanele care aveau o afecţiune mentală preexistentă prezintă un risc cu 65% mai mare să fie diagnosticate şi cu COVID-19 în raport cu persoanele fără astfel de tulburări.

„Acest lucru se datorează probabil unei combinaţii dintre factorii de stres psihologic asociaţi cu această pandemie şi efectele fizice ale bolii”, a declarat Michael Bloomfield, consultant psihiatru la University College din Londra.

Potrivit autorilor studiului, medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie să investigheze cauzele și să identifice noi tratamente pentru tulburările mentale care urmează Covid-19.

Foto: Sydney Sims/Unsplash

Și vaccinul Sputnik are eficiență de 90%. Dă cineva mai mult?


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol