Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenționează să îl concedieze pe comandantul militar de top al țării care supraveghează războiul împotriva forțelor de ocupație rusești, au declarat vineri două surse bine informate.
Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujnîi, care a intrat în conflict cu președintele Volodimir Zelenski în legătură cu o serie de probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reușit să recupereze suprafețe semnificative de teritoriu deținut de Rusia, scrie Reuters.
Dispută îndelungată
O sursă apropiată biroului lui Zelenski a declarat că cei doi sunt blocați într-o dispută privind o nouă campanie de mobilizare militară, președintele opunându-se propunerii generalului de a mobiliza încă 500.000 de soldați.
Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de eliberare a lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant-șef al forțelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce părțile își stabilesc următorii pași.
Nu era clar cât timp va dura acest proces, a adăugat sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
O a doua sursă bine informată a declarat că Casa Albă nu și-a exprimat o poziție cu privire la planul de înlocuire a lui Valeri Zalujnîi.
„Aș dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană”, a declarat sursa, care a solicitat anonimatul pentru a discuta despre acest subiect. „Casa Albă a exprimat că este de competența Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său”, a continuat sursa.
Planuri de concediere
Washington Post a fost primul care a relatat că Ucraina a informat Casa Albă cu privire la planul de concediere a lui Valeri Zalujnîi.
Oficialii americani au transmis Ucrainei că nu se opun concedierii lui Zalujnîi, a precizat sursa apropiată biroului președintelui ucrainean.
„SUA sunt de acord ca Ucraina să-l concedieze”, a spus sursa.
„În acest moment, ambele părți (președintele și generalul) au luat o pauză pentru a determina cum va arăta viitorul, iar deocamdată status quo-ul va rămâne până la noi ordine”, a mai spus sursa.
Sursa a declarat că fricțiunile dintre Zelenski și Zalujnîi cu privire la mobilizare au implicat opinia președintelui că armata are suficient personal care ar putea fi folosit mai eficient.
” Zalujnîi insistă să mobilizeze jumătate de milion de oameni. Zelenski crede că acest lucru nu este necesar acum”, a declarat sursa.
Valeri Zalujnîi a publicat joi un articol pe site-ul CNN în care a scris că guvernul nu a reușit să mobilizeze suficiente trupe.
Generalul de fier
Cunoscut drept „generalul de fier”, Valeri Zalujnîi este extrem de popular. Îndepărtarea sa ar putea afecta moralul trupelor ucrainene care se luptă să mențină pozițiile de-a lungul a peste 1.000 km de front împotriva unei vaste forțe rusești înarmate cu mari stocuri de muniții.
Forțele ucrainene se confruntă cu lipsuri de muniție critică. Livrările din partea Statelor Unite, cel mai mare furnizor de arme al țării, s-au epuizat, iar o dispută între Casa Albă și unii parlamentari republicani a blocat aprobarea unui nou pachet de ajutor.
O avalanșă de rapoarte ale presei occidentale și ucrainene au afirmat că Zalujnîi a respins cererea lui Zelenski de a se retrage săptămâna aceasta.
Planul de înlocuire a lui Valeri Zalujnîi, în ciuda popularității sale și a capacității sale de comandant inspirat, poate semnala dorința Kievului de a avea o abordare nouă a conflictului.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol