28 aprilie 2024, 11:56

UE dorește să introducă standarde minime pentru aproape toate produsele de pe piață

UE dorește să introducă standarde minime pentru aproape toate produsele de pe piață care să le facă durabile, sustenabile și ecologice.

Produsele durabile în timp, sigure și care să poată fi reciclate sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu și ar trebui să devină norma în UE. Cum putem realiza acest lucru? Răspunsul ar putea veni de la noile reguli de ecodesign.

Ce este proiectarea ecologică?

Proiectarea ecologică (ecodesign) implică integrarea considerentelor de mediu în dezvoltarea produselor pentru a crea bunuri cu impact minim asupra mediului de-a lungul întregului lor ciclulu de viață.

Producătorii UE trebuie să se alinieze deja la regulile de proiectare ecologică pentru produsele consumatoare de energie cum sunt încălzitoarele, frigiderele, aspiratoarele sau computerele, reducând consumul de energie și efectele negative asupra mediului încă din stadiul de proiectare. UE dorește acum să meargă mai departe și să introducă reguli de proiectare ecologică pentru aproape toate produsele.

Noi reguli pentru produse ecologice

În martie 2022 Comisia Europeană a propus un nou regulament privind proiectarea ecologică care va extinde în mod semnificativ gama de produse cărora li se aplică. Totodată, acesta va introduce cerințe suplimentare și standarde minime privind durabilitatea, posibilitatea de reparare, eficiența energetică și reciclarea.

Produsele vor trebui însoțite de un pașaport digital al produselor care să ofere consumatorilor toate informațiile relevante pentru a-i ajuta să ia decizii în cunoștință de cauză.

Pașaportul digital al produselor
  • furnizează informații despre performanță, trasabilitate, documentație tehnică, substanțe chimice nocive, manuale de utilizare etc.
  • oferă informații privind impactul asupra mediului al produsului achiziționat
  • face produsele mai ușor de reparat sau reciclat

În plus, noile reguli urmăresc să oprească distrugerea produselor nevândute, să promoveze achizițiile publice ecologice și să ofere stimulente, cum ar fi tichete ecologice sau impozitare „verde”, pentru a încuraja oamenii să cumpere produse ecologice.

Poziția Parlamentului European asupra regulilor de proiectare ecologică

Deputații au salutat propunerea, dar doresc în plus:

– să interzică producătorilor să limiteze durabilitatea produselor și să nu permită uzura sau obsolescența prematură

– să acorde prioritate cerințelor de proiectare ecologică pentru unele produse (fier, oțel, aluminiu, textile, mobilier, anvelope, detergenți, vopsele, produse chimice…)

– să interzică distrugerea textilelor și încălțămintei nevândute, precum și a echipamentelor electrice și electronice

– să creeze o platformă publică online pentru a compara informațiile din pașapoartele produselor

Pașii următori

În iunie 2023, deputații din cadrul comisiei de mediu au adoptat raportul care definește poziția Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE. Se așteaptă ca Parlamentul reunit în sesiune plenară în iulie 2023 să dea undă verde acestei poziții.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol