6 mai 2024, 7:35

Ultimul procuror supraviețuitor al procesului de la Nürnberg, originar din România, spune că Putin ar trebui să fie ”în spatele gratiilor”

Benjamin (Ben) Ferencz va împlini 102 de ani săptămâna viitoare, dar furia din vocea lui este cea a unui bărbat mult mai tânăr, scrie Emily Retter în exclusivitate pentru cotidianul londonez The Mirror, care a publicat un interviu cu juristul născut în 1920 la Csolt, azi Șomcuța Mare, județul Maramureș.

Ultimul procuror supraviețuitor la Procesele de la Nürnberg, unde a pledat în favoarea condamnării naziștilor pentru crimele de război din cel de-al Doilea Război Mondial, retrăiește azi evenimentele din urmă cu 75 de ani.

Recente evenimentele din Ucraina l-au întors în timp, l-au făcut conștient că a trăit suficient de mult pentru a vedea amenințarea istoriei repetându-se, în ciuda a tot ceea ce a reprezentat și a impus Nürnberg.

Doi dintre cei 22 de naziști pe care i-a urmărit atunci, membri de rang înalt ai Einsatzgruppen, echipele naziste de exterminare responsabile pentru moartea a aproximativ două milioane, au fost arhitecții masacrului Babyn Yar de la Kiev din septembrie 1941.

Când a aflat că forțele lui Putin au bombardat un turn TV din apropierea gropii comune a celor 33.771 de victime evreiești, Ben a fost zdrobit sufletește.

Cu toate acestea, Curtea Penală Internațională (CPI) care a anunțat săptămâna aceasta că trimite deja anchetatori pentru crime de război în Ucraina și că va cere socoteală făptuitorilor ruși la cel mai înalt nivel pentru orice crime de război comise, i-a dat un motiv reînnoit de speranță.

Ben și alții ca el nu au nicio îndoială că sunt comise crime, deoarece dovezile par să demonstreze că Rusia vizează civilii și folosește fără discernământ muniții cu dispersie.

Ridicând vocea, el a spus: „Crimele comise acum împotriva Ucrainei de către Rusia sunt o rușine pentru societatea umană, cei responsabili ar trebui să fie trași la răspundere pentru agresiune, crime împotriva umanității și omor. Cu cât vor începe mai repede să-i târască pe criminali în fața unei instanțe, cu atât vom fi mai fericiți.”

Pentru ca Putin și cercul său să fie judecați, crimele de război dovedite ar trebui să fie legate direct de acesta. Pentru a permite arestările lor, ar trebui să existe un guvern cu totul nou la Moscova. Rusia a părăsit anterior CPI.

Dar Ben este sigur că Putin poate fi închis la fel ca liderul sârb bosniac, Radovan Karadzic.

„Este foarte realist”, a spus domnul Ferencz, vorbind din casa lui din Florida. „Tot ce ne trebuie este determinarea de a face asta, ei nu trăiesc pe Lună. Vreau să-l văd pe Putin după gratii, este posibil.”

Ben, un new-yorkez dintr-o familie de imigranți evrei, a fost însărcinat să înființeze o filială antinazistă pentru crime de război în 1944, ceea ce însemna să ia cunoștință cu fapte îngrozitoare din lagărele de exterminare.

A mers până acolo, încât a căutat dovezi cu mâinile goale în morminte puțin adânci. Astăzi, el este „încă traumatizat”. Când 22 de membri ai Einsatzgruppen au fost acuzați, el a condus urmărirea penală. Avea 27 de ani; a fost primul lui caz.

Printre inculpații săi s-au numărat comandanții SS colonelul Paul Blobel și Otto Rasch, care au organizat masacrul de la Babyn Yar, unde zeci de mii au fost forțați să se dezbrace și să pășească în râpă, apoi au fost împușcați.

„ Credeam că cel de-al doilea război mondial a0 fost suficient. Speram că precedentul de la Nürnberg îi va descuraja, dar se pare că nu a fost atât de eficient pe cât am sperat.”

Ben este rezistent. El crede că ancheta privind crimele de război ar putea descuraja Rusia, deoarece vor ști că „comunitatea internațională intenționează să-i tragă la răspundere”. El insistă, de asemenea, că este posibilă restabilirea ordinii, deși va fi „lent și dificil”.

Și încă este sigur că războiul nu este intrinsec naturii umane. „Lecția poate fi învățată”, a insistat el. „Nu pot să cred că acest lucru este inevitabil, nu este inevitabil.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol