6 mai 2024, 3:34

Un bărbat aflat în moarte cerebrală a primit un rinichi de porc. Pacientul nu a dat semne de respingere a transplantului

Un bărbat aflat în moarte cerebrală a primit un rinichi de porc acum mai bine de o lună, ceea ce reprezintă un progres major în cercetările privind transplantarea unor organe de animale la om.

Timp de peste un secol, oamenii de știință au încercat să transplanteze rinichi de animale la oameni, și tot timp de mai bine de un secol, aceștia nu au reușit să facă aceste organe să funcționeze. Acum, oamenii de știință americani revendică o premieră. Două echipe de cercetători detaliază progresele înregistrate în transplantul de rinichi de porc la om, marcând pași importanți pe drumul către studiile clinice.

Noile progrese în transplantul de rinichi de porc la om, detaliate miercuri de două echipe de cercetare distincte, marchează pași importanți în domeniul în evoluție al xenotransplantului, adică utilizarea de țesuturi sau organe animale pentru a trata afecțiuni medicale la om.

Astfel, o echipă de la universitatea Alabama a modificat genetic rinichii unui porc și a transplantat cu succes organele la un pacient aflat în moarte cerebrală, cu permisiunea familiei acestuia.

Cercetătorii de la facultatea de medicină Heersink a universității Alabama (UAB), din Birmingham, au descoperit că rinichii transplantați nu numai că produc urină, dar asigură și „funcția renală de menținere a vieții” de filtrare a deșeurilor, potrivit unei scrisori de cercetare publicată, miercuri, în JAMA Surgery.

Totodată, într-o conferință de presă despre un studiu în curs de desfășurare, o echipă de la universitate Langone Health, din New York, a subliniat succesul pe termen lung al unui xenotransplant.

Ambele echipe de cercetare au folosit rinichi de porc modificați genetic care au fost transplantați la primitori aflați în moarte cerebrală, în ceea ce este considerat a fi cercetare preclinică la om.

Rinichii sănătoși filtrează din sânge un produs rezidual numit creatinină. O măsurătoare a nivelului seric de creatinină poate ajuta la determinarea modului în care funcționează acest proces.

Alte studii au demonstrat că acest lucru se poate întâmpla atunci când rinichii de porc sunt transplantați la primate non-umane. Dar creatinina provine dintr-o substanță chimică care furnizează energie mușchilor, iar cantitatea poate varia în funcție de masa musculară – iar oamenii adulți medii sunt mult mai mari decât alte primate.

Oamenii de știință au mai încercat acest lucru înainte, cu un oarecare succes, dar ceea ce diferențiază studiul de caz actual este faptul că rinichii de porc au produs rapid urină și au curățat organismul pacientului de creatinină.

Creatinina este o parte descompusă a unui deșeu produs în principal de celulele musculare umane și poate fi eliminată din corp doar prin rinichi, prin urină, măsură crucială a funcției renale necesară pentru a susține viața.

Nimeni nu a mai reușit până acum să ofere măsurători fiabile pentru ambele.

„A fi capabili să arătăm că acești rinichi de porc nu numai că au produs urină, dar au fost, de asemenea, capabili să elimine creatinina – și să facă acest lucru pentru un om adult – este absolut critic și important înainte de a trece la o persoană în viață”, a declarat dr. Jayme Locke, director al Institutului de transplanturi complete al UAB și autor principal al noii cercetări.

„Scopul transplantului nu este doar de a produce urină. Rinichii trebuie să fie capabili să funcționeze și să elimine substanțele toxice din organism, iar noi am reușit să demonstrăm acest lucru.”

Atunci când organele unei specii sunt transplantate într-o altă specie, acest lucru este cunoscut sub numele de „xenotransplant”.

Din punct de vedere istoric, aceste intervenții chirurgicale au eșuat de cele mai multe ori, deoarece sistemul imunitar uman atacă țesutul străin, chiar și cu medicamente imunosupresoare.

Dar dacă organul animal este modificat genetic pentru a păcăli sistemul imunitar uman să îl accepte, oamenii de știință ar putea, teoretic, să prevină respingerea organului.

Această dovadă a conceptului a fost realizată acum într-un spital cu „un succes uimitor”, potrivit lui Toby Coates, cercetător clinician de la universitatea din Adelaide care nu a fost implicat în cazul de față.

Nnoul xenotransplant a fost realizat cu succes cu ajutorul unui „progres cheie” în domeniul modificării genetice, spune el.

Eliminarea a patru gene de porc și inserarea a șase gene umane, explică el, a ajutat la „prevenirea coagulării și la ‘umanizarea’ rinichiului de porc”.

Cei doi rinichi de porc asemănători cu cei umani au fost funcționali timp de o săptămână în corpul pacientului, dar cercetătorii trebuie acum să testeze dacă aceștia sunt „punți” temporare sau „terapii de destinație” pentru cei cu boli renale în stadiu terminal.

Oricare dintre cele două scenarii ar fi extrem de binevenite, spun specialiștii.

Studiul UAB a fost realizat pe un bărbat de 52 de ani care trăia cu hipertensiune și boală renală cronică în stadiul 2. El nu a fost numit la cererea familiei sale.

Înainte de transplant, nivelul creatininei serice era mult peste nivelul normal. Dar acestea au fost reduse la jumătate în termen de 24 de ore de la transplant și s-au normalizat în 48 de ore, menținând un interval normal pe tot restul studiului – care a durat șapte zile de la început până la sfârșit.

În cazul transplanturilor de la om la om, rinichii proveniți de la donatori vii tind să funcționeze mai bine și mai rapid decât cei proveniți de la donatori decedați, spune dr. Locke, iar rinichii de porc s-au comportat mult mai bine ca un transplant de la donator viu.

„Ceea ce înseamnă că aceștia sunt rinichi grozavi și că vor asigura o funcție foarte bună pentru persoanele vii, sperăm că într-un viitor nu prea îndepărtat”, a declarat dr. Locke.

Echipa de cercetători de la NYU Langone nu a publicat rezultatele activității sale în curs de desfășurare, dar a împărtășit actualizări miercuri.

Echipa a monitorizat transplanturile de rinichi de porc la un bărbat aflat în moarte cerebrală din cauza unei tumori pe creier – timp de aproape două luni.

Au fost folosite unele medicamente imunosupresoare, dar a fost transplantat și timusul porcului pentru a ajuta la protejarea rinichilor de a fi atacați de sistemul imunitar uman.

Nu a existat „nicio dovadă de respingere, iar funcția renală și eliminarea toxinelor au fost normale”, a declarat dr. Robert Montgomery, director al Institutului de Transplant NYU Langone și președinte al departamentului de chirurgie.

„Rinichiul de porc pare să înlocuiască toate sarcinile importante pe care le gestionează rinichiul uman”, a precizat medicul.

Cercetătorii spun că este nevoie de mai multă cercetare, inclusiv de studii pe primitori umani vii, pentru a stabili dacă transplantul de rinichi de porc ar putea fi o terapie de tranziție sau de destinație pentru persoanele cu boli renale în stadiu terminal, dar sunt încrezători în ceea ce privește progresele înregistrate.

Sursa foto: Steve Wood/ JAMA Surgery


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol