Mutațiile în mozaic sunt modificări genetice responsabile pentru apariția diverselor afecțiuni, printre care cancer, autism și boli rare. Acestea apar ca urmare a fenomenelor mutagene din perioada de dezvoltare embrionară și se acumulează odată cu înaintarea în vârstă.
Din cauza faptului că sunt prezente într-un număr mic de celule, mutațiile mozaic sunt adesea foarte greu de detectat prin secvențiere ADN obișnuită, fiind nevoie de medici geneticieni care să verifice manual secvențele ADN pentru a le putea identifica. Această abordare, însă, prezintă numeroase dezavantaje precum durata lungă de analiză și posibilitatea apariției erorilor de identificare.
DeepMosaic, un instrument digital bazat pe rețele neuronale convoluționale, a fost dezvoltat pentru a adresa aceste provocări în cazul mutațiilor în mozaic, asociate altor patologii în afara cancerului, scrie raportuldegarda.ro.
Conform unui studiu publicat în Nature Biotechnology, DeepMosaic a înregistrat performanțe semnificative în detectarea acestor mutații, putând să vină în ajutorul sau chiar să fie o alternativă bună metodelor deja existente de identificare a acestor variante genetice.
În urma testelor, dispozitivul bazat pe inteligență artificială a avut o sensibilitate de 0,78, o specificitate de 0.83 și o valoare de predicție de 0,86 pentru date de secvențiere genomică. Comparativ cu metodele standard, DeepMosaic a înregistrat parametri de calitate mai mult decât dubli pe baza datelor din secvențierea exomului, provenind din probe tisulare care nu sunt de origine neoplazică.
Mai multe informații, AICI
Comentariile sunt oprite pentru acest articol