18 mai 2024, 11:03

Un muzeu din România va avea vitrine smart, unicat în țară, dar și o colonie de lilieci cu potcoavă

Știați că în România există un muzeu al chihlimbarului? Ei bine, da, există, și se află la Colți, în județul Buzău. Începând cu anul viitor, muzeul de la Colți se va lăuda cu vitrinele sale smart, unicat în România, dar și cu o colonie de lilieci care va putea fi urmărită pe monitoarele din muzeu, scrie opiniabuzau.ro.

În luna august, cu ocazia lucrărilor de reabi­litare a muzeului din comuna Colți, reprezentanții Muzeului Ju­dețean au des­coperit în podul clădirii care găz­du­iește pepite uni­ce de chihlimbar o co­lonie de lilieci.

Fiind vorba despre animale protejate prin lege, repre­zentanții instituției au se­sizat Asociația pentru Pro­tecția Li­liacului. Așa au aflat că cele aproximativ 60 de exemplare de liliac din podul muzeului de la Colți fac parte din specia liliacului pitic cu potcoavă, selectat ca „Specia de liliac al anului 2018“ de către BatLife Europe.

„Vom monta în pod o serie de echipamente care să transmită live”

Conducerea instituției nu doar că nu a relocat colonia de lilieci din podul Muzeului Colți, ci a decis să o transforme într-o altă atrac­ție: „Am început o colaborare pentru a promova și a proteja acea colonie formată din femele și din pui, ur­mând ca în anul ce vine să montăm în podul muzeului o serie de echipamente care să tran­smită live și să fie conectate la monitoarele de jos, din expoziție. Înțeleg că sunt echipamente speciale pentru monitorizarea lili­ecilor care să nu perturbe modul acestora de mișcare și comunicare”, a declarat pentru sursa citată Daniel Costache, directorul Muzeului Ju­de­țean.

Astfel, turiștii care vor veni în vizită la Muzeul Chihlimbarului vor avea surpriza de a urmări transmisia video în direct din colonia din pod și vor primi informații despre liliecii cu potcoavă de pe un panou explicativ.

Un liliac cu o structură nazală specifică, un pliu în formă de potcoavă

Multe populații de lili­eci mici cu potcoavă din Europa au cunoscut o scădere dramatică în ultim­ul secol din cauza pierderii adăposturilor, a tratării lemnului, a pier­derii habitatelor de hră­nire și a persecuției. Cu toate acestea, în urma unor studii, cum ar fi indicatorul european de lilieci în hibernare, ten­dințele recente ale populației arată că declinul a încetinit și chiar se inversează în unele părți ale Europei. Acest lucru se datorează, în principal, adop­­tării unor ac­țiuni de con­servare pe termen lung pe teren, puse în aplicare în ultimii 30 de ani de sute de specialiști de pe întregul continent.

Liliecii cu potcoavă prezintă o structură nazală specifică, un pliu în formă de potcoavă de la care li se trage numele. Dacă majoritatea liliecilor emit ultrasunete din gură, acești lilieci adună ultrasunetele în „potcoavă”, emițând semnalele de ecolocație din nas. Cercetările au arătat că forma potcoavei permite liliecilor să concentreze ultrasunetele într-un fascicul direcționat.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol