23 ianuarie 2021, 10:38

Un nou roman Frédéric Beigbeder – Omul care râde cu lacrimi

Și cu asta, basta. Se încheie seria care îl are ca protagonist pe Octave Parango. Frédéric Beigbeder – Omul care râde cu lacrimi este ultimul volum al trilogiei.

După romanele 29.9 RON și Iartă-mă!… Ajută-mă!…, cel de față încheie aventurile lui Octave Parango. Nestăvilitul copywriter din anii ’90, devenit căutător de modele în anii 2000, acest Ulise al meseriilor la modă aterizează acum în lumea audiovizualului. El este animator/cronicar al celui mai ascultat matinal de divertisment, la postul de radio France Publique.

Mass-media, sub lupă

De la hăhăiala înregistrată la știrile zilei, obligatoriu îmbrăcate în haina ironiei, a hazului general, mass-media sunt acum sub lupă, arătate cu degetul, caricaturizate tocmai de cel care își ia salariul vorbind zilnic în fața unui microfon. Totul este din nefericire adevărat (și trăit) în această radiografie satirică, hilară și disperată a comunicării sterile într-o societate de consum în care primează excesele.

“Cu această a treia parte cred că încununăm frumos trilogia care tratează diverse tipuri de alienare contemporană: în primul volum – publicitatea, despre felul în care advertisingul ne construiește dorințele; în al doilea – despre transformarea frumuseții feminine în obiect vandabil, iar în al treilea – această dictatură a chicotelii ca metodă de a ne sustrage disperării și angoasei metafizice care ne încearcă”, a declarat Frederic Beigbeder într-un interviu exclusiv acordat Editurii Trei, cea care îi publică volumele în România.

Frédéric Beigbeder – Omul care râde cu lacrimi. O experiență proprie

Cartea începe cu descrierea unei întâlniri în cadrul unei emisiuni radio – matinalul cel mai ascultat din Franța. Octave Parango sosește la emisiune puțin mahmur, după o noapte de petreceri, nu are nimic scris pentru emisiunea respectivă și spune prostii la întâmplare, ceea ce face să fie concediat imediat. Practic, replicile din roman sunt cele care s-au spus în realitate la France Inter, la întâlnirea cu Frédéric Beigbeder. Aceea a fost emisiunea în urma căreia autorul francez a părăsit mass-media, a plecat de la acel post de radio. De asemenea, cartea este un răspuns, o reacție la acel eveniment.

Trei ani, concentrați în 12 ore

„Folosesc experiențe reale, însă prefer să le transform în ficțiune prin felul de a scrie, prin modul de a exagera, prin modul de a transforma totul în farsă, de a crea personaje în jurul acestui nucleu. Ca să luăm exemplul ultimei cărți, Omul care râde cu lacrimi, în loc să povestesc experiența mea de 3 ani la radio, am preferat să istorisesc o singură noapte, deci concentrez în 12 ore (de la ora 19 la 7 dimineața) tot ce am trăit în 3 ani”, a adăugat Beigbeder.

“Dacă mai sunt în viață, dacă va mai exista planeta, poate vom asista la revenirea personajului în 2030. Cine știe?”, glumește Frederic Beigbeder.

Frédéric Beigbeder – Omul care râde cu lacrimi costă 33.15 lei pe site-ul editurii.

Istoria Germaniei. O națiune concentrată în 200 de pagini


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.