19 aprilie 2024, 2:07

Un pahar de vin te scapă de doctorii? Ce spun cercetătorii

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alcoolul este unul din principalii factori de risc pentru boală, care poate cauza și moartea prematură pentru populația generală din Uniunea Europeană. Pentru adolescenții și tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 ani, alcoolul este însă principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viață trăiți cu incapacitate sau pierduți prin deces prematur.

Organizația Mondială a Sănătății integrează acțiunile de prevenire a consecințelor consumului dăunător de alcool, pe lista priorităților principale, încă din anul 1980, fiind totodată și una dintre ariile cheie ale intervențiilor în domeniul sănătății publice la nivel național.

Aceasta definește consumul excesiv de alcool ca fiind consumul a cel puțin 60 grame alcool pur la bărbați sau 40 grame alcool pur la femei, cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. În cazul altor studii, cantitatea recomandată de alcool zilnică se rezumă la consumul a cel puțin 5 băuturi alcoolice cu o ocazie, cel puțin o dată unele în ultimele 30 de zile.

În România, consumul de alcool la populația în vârstă de 15 ani şi peste este de 14,4 litri de alcool pur per persoană pe an, cu o evoluție
crescătoare în ultimul deceniu. Din acest consum, 25% este reprezentat de alcoolul neînregistrat, produs în gospodării, în afara regimului guvernamental de control.

Consumul de alcool realizat exclusiv depopulația băutoare este de 21,3 litri de alcoolpur/persoană/an. Aproximativ 92% din bărbați și 70% din femei au consumat cel puțin o dată în viață alcool, în timp ce două treimi din populaţie consumă alcool în mod regulat.

Un pahar de vin pe zi nu este atât de sănătos

Cu toate că unele voci susțin faptul că un pahar de vin pe zi este benefic pentru sănătate, datorită numărului mare de antioxidanți pe care îl conține, cercetătorii contestă acest aspect.

Studii recente arată faptul că un consum constant de alcool este dăunător organisumului. Cercetătorii mai adaugă și că un astfel de obicei poate aduce efecte negative sănătății precum: boli ale sistemului cardiovascular sau mărește posibilitatea dezvoltării cancerului sau a altor afecțiuni cornice.

Pe lângă impactul asupra sănătății, consumul excesiv de alcool poate avea și consecințe sociale dramatice precum deteriorarea legăturilor familiale, divorț, abuz, pierderea prieteniilor și dificultăți materiale sau de reintegrare în societate, precum și prolmele legale, ce includ amenzi sau chiar și închisoarea.

Studiul privind Morbiditatea Globală a analizat nivelurile de utilizare a alcoolului și efectele sale asupra sănătății în 195 de țări, inclusiv Marea Britanie, între 1990 și 2016. Analizând date de la vârsta de 15 până la 95 de ani, cercetătorii au comparat persoanele care nu au băut deloc cu cei care au avut o băutură alcoolică pe zi.

Ei au descoperit că din 100.000 de persoane care nu consumă alcool, 914 ar dezvolta o problemă legată de alcool, cum ar fi cancerul sau suferă un prejudiciu.

În topul prezentat mai jos, predominanța femeilor de a consuma mai multe băuturi alcoolice pe zi este regăsită mai mult în Ucraina, decât în alte țări europene. Aici, Ucraina are în medie 4,5 băuturi pe zi, în timp ce pe ultima poziție se află Elveția, țară în care femeile nu consumă în medie, mai mult de 2,5 băuturi pe zi. În timp ce, femeile britanice consumă în medie 3 băuturi alcoolice pe zi.

 

 

Sursă Foto: bbc.com N.R* (Top 10 țări cu cel mai ridicat nivel al consumului de alcool în rândul femeilor – Media numărului de băuturi în anul 2016)

În ceea ce îi privește pe bărbați, lucruile se schimbă. Aici, țara cu ce mai mare preponderență în a consuma alcool este România, cu o medie de nouă băutri pe zi, urmată de Portugalia, unde sunt consumate zilnic doar șapte. Pe ultimele poziții se clasează Ungaria și Spania, cu un rezultat de cinci băuturi alcoolice pe zi.

 

 

Sursă Foto: bbc.com N.R* (Top 10 țări cu cel mai ridicat nivel al consumului de alcool în rândul bărbaților – Media numărului de băuturi în anul 2016)

Monitorizarea consumului de alcool – Câte unități conține fiecare băutură?

Același studiu ne arată faptul că un pahar mare vin poae avea până la 3 unități de alcool, la fel și berea, pe când un shoot cu o băutură spirtoasă are o singură unitate de alocool pur.

Astfel, cercetătorii ne recomandă să consumăm în medie doar 14 unități de alcool pe săptămâna, ceea ce înseamnă echivalentul a șasepahare de bere, șapte pahare de vin cu o concentrație de 11,5% alcool sau 14 shoot-uri de băuturi cu un conținut ridicat de alcool, peste 40%.

 

Sursă Foto: bbc.com N.R* (Recomandări pentru limitarrea consumului de alcool – pentru femei și bărbați)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol