20 mai 2024, 6:35

Un sfert dintre vârstnicii din România trăiesc singuri

În cadrul conferinței „Bune practici pentru o bătrânețe activă”, organizate de Fundația Regală Margareta, specialiștii au atras atenția că țara noastră se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației, iar serviciile de îngrijire de lungă durată sunt insuficiente și prea puțin dezvoltate.

În afară de lipsa finanțărilor, o altă problemă a serviciilor de îngrijire destinate seniorilor este resursa umană, adică există un asistent social la 100 de persoane peste 65 de ani.

Doru Buzducea, decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială: Este un număr relativ mic, pentru că am avut întreruperea aceea în perioada comunistă, când efectiv facultățile de asistență socială au fost desființate. Profesia de asistent social a fost eliminată din nomenclatorul profesiilor, deci timp de patru decenii ne-am întrerupt practic construcția sistemului de asistență socială reluată după 1990.

Nevoile bătrânilor sunt variate și depind de categoria de vârstă în care se află.

Roxana Molocea, coordonatorul programului Telefonul Vârstnicului: Principala este cea de informații utile, informații cu caracter general, pe care noi, cei tineri, le găsim foarte ușor printr-un simplu click. Următoarea nevoie este cea de sprijin material și financiar și ultima nevoie din topul nostru este cea de a fi activ.

La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat strategia națională privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030, care presupune creşterea calităţii asistenţei sociale a persoanelor vârstnice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol