2 mai 2024, 1:04

Ungaria rupe unitatea europeană: își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Oricum ar fi privit, gestul pe care intenționează să îl facă Ungaria luna viitoare este controversat. Dacă îl privești din perspectivă europeană, este o sfidare a unității familiei europene. Dacă îl privești prin prisma evenimentelor din Israel, a problemelor interne din această țară, este o susținere pentru un premier contestat de jumătate din populația Israelului. Ungaria urmează să devină primul stat membru al Uniunii Europene cu ambasadă la Ierusalim, afirmă presa israeliană, citată de corespondentul RRA în Israel, Dragoș Ciocîrlan.

Bruxelles-ul se opune, în absența unui acord de pace între Israel și palestinieni, mutării ambasadelor europene de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, și omologul său ungar, Péter Szijjártó, au discutat intens și au ajuns la un acord în această privință. Mișcarea va face din Ungaria primul stat membru al Uniunii Europene cu ambasada la Ierusalim.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, are de multă vreme legături strânse cu omologul ungar, Viktor Orbán, care s-au aprofundat după revenirea la putere a lui Netanyahu, în urma alegerilor de la 1 noiembrie.

Netanyahu și Orbán s-au lăudat reciproc pentru intensificarea relațiilor bilaterale.

În Israel, presa apropiată opoziției a comentat că transferul planificat al ambasadei ar fi o încercare din dorința lui Orbán, acordându-i lui Netanyahu o realizare diplomatică deosebită, pe fondul instabilității legată de planul controversat al guvernului israelian de a revizui sistemul judiciar al Israelului.

În 2019, în timpul unei vizite în Israel, Viktor Orbán a promis înființarea unui birou comercial la Ierusalim, care s-a deschis câteva luni mai târziu ca misiune diplomatică a Ungariei, amintește corespondentul RRA în Israel.

Netanyahu spunea în 2019 că este important pentru comerț, pentru diplomație și pentru mișcarea pe care Ungaria o conduce pentru a schimba atitudinea Europei față de Israel.

După mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, alte țări și-au anunțat intenția transferării ambasadelor la Ierusalim. Inclusiv în România au existat controverse privind o astfel de intenție.

Budapesta a fost în ultimii ani cel mai ferm susținător al Ierusalimului în Uniunea Europeană. Orbán este un lider controversat atât în Europa, cât și la nivel global, deoarece a limitat independența justiției și a mass-mediei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol